In memoriam Horváthné Bakos Ilona

2019.09.11. 16:25

Elhunyt a megye népzenei életének meghatározó személyisége

A Berhidai Napok megnyitóján, a Búzavirág Népdalkör sikeres fellépése után, késő este érkezett a szomorú hír, hogy a népdalkör vezetője, Horváthné Bakos Ilona (a népzenei közösségekben csak „Bakos Ica”) az égi zenei társulatba költözött.

Fotó: Jákói Bernadett

A Berhidai Napok esti fellépésén nélküle játszottuk végig balatoni dalcsokrunkat. Reménykedtünk, hogy csak rövid ideig nélkülözzük őt, addig, amíg betegségéből épülve erőt gyűjt, de szembesülnünk kellett az élet váratlan, kegyetlen döntésével. Próbákon, fellépéseken már nem ülhet mellettünk, citerajátékában sem leshetjük el tőle a „fogásokat”, s építő instrukciói sem hangzanak többé el. Nagy űr maradt bennünk, az idén éppen a 25 éves jubileumát ünnepelni készülő berhidai Búzavirág Népdalkör tagjaiban. Sajnos most már nélküle, de a tagok, közösségeink összefogásával teljesíthetjük be álmát.

Idén az általa vezetett ösküi Forrás Népdalkör 30 éves jubileumát követően a berhidai Búzavirág Népdalkör 25 éves jubileumi rendezvényeire készült. Nélküle szegényebb lett Berhida és a tevékenységéhez tartozó korábbi és jelenlegi települések, Várpalota, Balatonkenese, Tés, Peremarton, Öskü kulturális népzenei élete, közössége.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökhelyettesi munkájával nélkülözhetetlenné vált a magyar népzene népszerűsítése, kapcsolatok kialakítása határon túli magyar településekkel, népzenei csoportokkal, nemcsak generációkon keresztül, hanem a magyar néprajzi tájegységeken is.

Horváthné Bakos Ilona (1962-2019) meghatározó vezető személyisége volt Veszprém megye népzenei közösségeinek Fotó: Jákói Bernadett

Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az egyének és a közösség öntudatát csak együtt lehet erősíteni. Közös felismerés volt az is, hogy erre az egyének összefogásán alapuló önszerveződő közösségek működésének támogatása a leghatékonyabb eszköz.

Népzenei pályáját mint fiatal óvónő kezdte el, majd népzenetanárként önálló tevékenységet végezve töretlenül és határozott céllal törekedett az ifjú generációkon keresztül is a népzene, a citera, a hagyományőrzés szeretetére, tiszteletére. 1994-2003 között vezette a Berhidai Művészeti Iskolát, népzene- és citeraoktatás keretében sok környékbeli fiatalt tudott megszólítani.

2014-ben Horváthné Bakos Ilona művészeti vezetőt a megyei önkormányzat Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetésben részesítette. 1989-2019 között számtalan szakmai elismerésben részesült egyénileg is és az általa vezetett népdalkörök képviseletében is.

Utolsó interjúját a Vass Lajos Népzenei Szövetség gyenesdiási népzenei táborában adta júliusban a Veszprém Megyei Naplónak, mint a népzenei szövetség elnökhelyettese. Akkor még nagy reményekkel, tervekkel mesélt az elkövetkezendő időszak programjairól, eseményeiről. Az ösküi Forrás Népdalkör és Hajnal Citeraegyüttes állami kitüntetését gyengülő egészségi állapota miatt személyesen már nem vehette át.

Nyugodjon békében, a jó Isten fogadja örök kegyelmébe az égi népzenei közösségekben is.

Jákói Bernadett, a berhidai Búzavirág Népdalkör tagja

Horváthné Bakos Ilona temetése Ajka-Tósokberénden szeptember 14-én, szombaton 13 órakor lesz, előtte 12 órakor gyászmise a katolikus templomban. Az ösküi Forrás Népdalkör és Hajnal Citeraegyüttes az elhunyt művészeti vezetőjét saját halottjának tekinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában