méltó emléket állít

2019.09.21. 14:00

Vándorkiállítás nyílt a Puma vadászrepülő-ezred történetéről

A Puma vadászrepülő-ezred történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a Pannon Egyetemen a napokban.

Marton Attila

2019.09.17. Veszprém, Pannon Egyetem, Megemlékezés és kiállítás a II. világháború kitörésének 80. és a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. (Puma) Vadászrepülő Ezred megalakulásának 75. évfordulója alkalmából. Kositzky Attila. nyá. rep. altábornagy. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tárlat megnyitóján a második világháború kitörésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek. Az emlékkiállítás az elmúlt években országszerte több rendezvényen és közintézményben volt látható, ezúttal a Pannon Egyetem B és C épületét összekötő folyosón nyílt meg.

Hortobágyi Ildikónak, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettesének a bevezetője után Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte, a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. vadászrepülő-ezrede megalakulásának 75. évfordulója alkalmából nyílt tárlat méltó emléket állít azoknak, akiknek a második világháború időszakában két év alatt húsz év lemaradást kellett behozniuk a magyar légierő talpra állításában. Emlékeztetett, a trianoni békediktátum nem tette lehetővé, hogy Magyarországon légierő működjön. Arra, hogy a háborúk milyen költséggel járnak, és mekkora pusztítást okoztak az emberiség történetében, egy harminc évvel ezelőtti adatot hozott példaként: e szerint a fegyverkezésre, háborúkra és újjáépítésekre fordított összegekből 150 kilométer széles és tíz méter vastag aranygyűrűt lehetne húzni a föld köré.

Kositzky Attila nyitotta meg a kiállítást Fotó: Balogh Ákos/Napló

Piros György, a kiállítás kurátora elmondta, a második világháború hatalmas ember- és anyagi veszteséggel járt. Magyarországra a háború éveiben 24 ezer tonna bomba hullott, és 20 évnek kellett eltelnie a világégés után, hogy hazánk elérje az 1938-as nemzeti jövedelmet. A második világháborúban Veszprém lakásállományának 75 százaléka károsodott, negyede lakhatatlanná vált, a város lakossága mintegy tízezerrel csökkent. A vadászrepülő-ezred kapcsán elmondta, a 372 nap háborús szolgálatuk alatt 408 légi győzelmet arattak, azonban a harcokban 105 fiatalember, az állomány fele adta életét a hazáért.

A kiállítás tablóin a repülés történetéről, a Magyar Királyi Honvéd Légierő megalakulásáról, a jutaspusztai reptérről és a Puma ezred helytállásáról is olvashatnak a látogatók, míg a tárlókban maketteket is láthatnak az érdeklődők. A rendezvényen Felföldi Gábor, az egyetem kulturális referense Örkény István egyik egyperces novelláját adta elő. A kiállítás szeptember 30-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában