Mit csinálnak, amikor nem olvasnak?

2019.10.01. 14:00

Kiállítás nyílt a pápai könyvtárosok kollekcióiból

Gyakori tévképzet, hogy a könyvtáros csak olvas. Habár munkájuk elengedhetetlen része az olvasás, informálódás, többükben gyűjtőszenvedély is munkál. Ezúttal magángyűjteményeikből adnak ízelítőt tárlat formájában.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mit csinál a könyvtáros, amikor nem olvas? címmel a munkatársak magángyűjteményeiből nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok keretében. A könyvtárosok miniatűr könyveket, könyvjelzőket, képeslapokat, szalvétákat, műanyag figurákat, plüssmedvéket, festett fatáblákat, kaspókat helyeztek el tárlókban a könyvtár folyosóján.

Unger Tamás alpolgármester és Hermann István könyvtárigazgató a könyvtárosok gyűjtéséből nyílt kiállítás megnyitóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hermann István igazgató köszöntőjében kiemelte, a könyvtáros, ha nem olvas, akkor főz, mos, vasal, takarít, fát vág, kertet ás, kaszál, tehát a munka mellett ellátja a házi teendőket, s úgy látszik, emellett másra is van ideje és lehetősége.

Az október 6-ig látható tárlatot Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg, gratulálva a formabontó ötlethez. Mint mondta, a gyűjtés alapvető emberi tulajdonság. Ő például szalvétát, kisautót, gyufásdobozt gyűjtött fiatalon, később bélyeget.

Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtáros miniatűr könyvei Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Eljön az a pont, amikor a gyűjtés hobbiból szenvedéllyé, s onnantól az ember részévé válik. A gyűjtött tárgy egyfajta tükröt ad a gyűjtőjéről, s annak lelki világáról. Különleges és családias alkalom ez, mert a könyvtár kollégáinak karakterét tették ki tárlókba – fűzte hozzá az alpolgármester.

A mini könyv-gyűjteményének egy szeletét a nyilvánosság elé táró Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtáros elárulta, a könyvtáros munkájához tulajdonképpen hozzátartozik, hogy olvasson, információhoz jusson, hisz anélkül nem tudna tájékoztatni.

Csiszárné Gyarmath Anett könyvtáros plüssmacijai Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Egyszer Rab Zsuzsa író, költőtől kaptam egy miniatűr könyvet, majd ismerősöktől kaptam sokat ajándékba. Kötődöm hozzájuk érzelmileg. A kiállított József Attila-kötetet magam raktam össze. Otthon már betelt a vitrin, összesen 1220 darabom van – jegyezte meg Váminé Molnár Emma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában