Izgalmas szakaszához érkezett a Kisfaludy- és Ramassetter-ház projektje

2019.11.18. 11:00

Híres sümegiek bőrébe bújhatunk

A város muzeális kiállítóhelyeinek fejlesztései, a Kisfaludy Emlékház és Ramassetter-ház projektjei az interaktív eszközfejlesztési szakaszba léptek. Izgalmas és tapasztalatszerzési időszak ez a fejlesztési-közművelődési-múzeumi szakemberek számára.

Tóth B. Zsuzsa

A Ramassetter-ház felújítási munkálatai várhatóan jövő tavaszra fejeződnek be

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Ramassetter-ház mint látogatóközpont kialakításában szintén nagyon fontos szerepet kap az interaktivitás és az arculat. Turisztikai szinten is példaértékű, innovatív szemlélettel kialakított, egymásra épülő fejlesztést valósíthatnak meg. Annak egyik kiemelt projekteleme a Sümegfoglaló játék, amely a települési értékekre épül, böngészőből megnyitható interaktív, online, kétfunkciós. Játék vagy települési séta, okostelefonra, tabletre optimalizálva, tele olyan információkkal, melyeket ötletes kvízjáték formájában lehet elérni, megszerezni. Segítségével fel lehet fedezni Sümeget, értékes információkhoz lehet jutni, sőt a játék végén még egy híres sümegi személy bőrébe is belebújhat a játékos – virtuálisan.

A másik fontos elem a Divit térkép, ami egy négyfunkciós, elegáns, 3D-s terepasztal. A látogató a térkép előtt lévő érintőképernyőn keresztül irányítja az asztalt. Választható funkciói a látnivalókra, az archív képekre, a modell- és a kvízjátékra épülnek. Ami a látnivalókat bemutató funkciót illeti, az épített örökségi pontok az érintőképernyőn lévő látogatói pontok érintésével aktiválódnak.

A térkép szemben lévő falán egy LCD tv helyezkedik el, amelyen a pontokhoz kapcsolódó képek válnak láthatóvá, az érintőképernyőn pedig leírások lesznek. A makettre rávetít a projektor, amely a 3D-s hatást biztosítja. Az archív képek között régi fotók láthatók az adott épített örökségekhez kapcsolódóan. Megtekinthető a „felezett” képeken a régi és a mostani állapot. A modelljátékban az épített örökségek modelljeit kell a megfelelő helyre tenni a térképen. Amikor egy modell jó helyre kerül, a projektor rávetíti a képet, a tévén pedig drónfelvétel jelenik meg.

A Ramassetter-ház felújítási munkálatai várhatóan jövő tavaszra fejeződnek be
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Jó esély van rá, hogy tavasszal, a Ramassetter-ház elkészültével mindenki kipróbálhassa ezeket az újdonságokat, melyek megvalósításához a pályázati forráson kívül sok időre, szakemberekre és kreatív közreműködőkre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában