Az online térben is ünnepelhetjük a Tánc Világnapját

A Tánc Világnapját 1982 óta ünnepeljük minden évben április 29-én, Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapján. A koronavírus-járvány miatt hozott, tömegrendezvényeket érintő rendelet az évről évre megrendezett veszprémi programokat is felülírta.

Horváth Virág

Forrás: Pannon Várszínház

A Pannon Várszínház ezt az űrt online elérhető tánc-előadással igyekszik pótolni. Pannon Videoszínház címmel indít ugyanis új online sorozatot a színház, amelyben repertoárjukon jelenleg nem szereplő sikeres produkcióikból nyújtanak ízelítőt, jeles napokhoz vagy különböző témákhoz igazodva. Ennek első darabját, a Porcelánt épp a Tánc Világnapja alkalmából tekinthetik meg az érdeklődők a színház youtube csatorjáján szerda 19 órától 24 órán keresztül.

A Porcelán című darabot 2013-ban mutatták be, Ladányi Andrea és Krámer György rendezte, koreografálta és táncolta. A zeneszerző Borlai Gergő, a vizualitást Szöllősi Géza és Bánki Ákos képzőművészek, valamint Lakatos Márk stylist biztosította.

Krámer György, a darab rendezője, a Pannon Várszínház koreográfusa, tánctagozat vezetője a Napló kérdésére elmondta, régi ismertség fűzi táncpartneréhez, a Kossuth-díjas Ladányi Andreához. – Együtt jártunk az Állami Balett Intézetbe, majd a Győri Balett volt az első munkahelyünk, tehát nagyon régi a közöttünk lévő kapcsolat. A darabon két fantasztikus képzőművésszel dolgoztunk együtt, Szöllősi Gézával és Bánki Ákossal, akik olyan videóinstallációt készítettek, ami a 45 perces előadás első pillanatától az utolsóig átadja a miliőjét a táncjátéknak. Különleges látvány- és hangulatvilágot teremtenek – mesélte Krámer György.

Fotó: Pannon Várszínház

A táncművész hozzátette, a Porcelán címnek külön pikantériát ad Herend közelsége. A darabot korábban kamaraszínházi környezetben adták elő, ezzel is erősítve az érzelmi energiákat a táncosok és nézők között. – Nagyon nehéz a táncot verbalitásba fordítani. Duettek egy házasságból a darab alcíme, amiből asszociálhatunk párkapcsolati témákra, de minden nézőnek más-más értelmezést adhat – tette hozzá.

Az otthon maradás Krámer György életében is nagy változásokat hozott. – Ketté kell választani a magánéletet és a munkát. A civil életemben olyan pozitívumokat hozott az otthonlét, mint például a közös családi ebédek, amik a munka és iskola miatt ritkák voltak korábban. A gyermekemet hallom, ahogy otthon, a távoktatásban részt vesz, tanul, nevet, ez engem nagy örömmel tölt el. A szakmai életben igyekszem elkerülni, hogy depresszióba essek, de drámainak látom a helyzetet. Az online térben ugyanis nincs színház. Ezen a síkon is történnek kreatív és izgalmas megoldások, a Pannon Várszínház színészeinek otthonról küldött üzenetei és életjelei mind különleges adalékai a mindennapoknak, de én azt gondolom, hogy a színházi élethez a néző közelsége hozzátartozik – emelte ki a művész. Krámer György elmondta azt is, már régóta csak fejben táncol. Habár fizikailag nem gyakorolja a táncot már 64 évesen, agyában mindig új ötletek és koreográfiák születnek.

A Porcelán című táncjátékot Veszprémben kevés alkalommal láthatták a nézők, így a szerda esti bemutató sokak számára újdonságként szolgálhat, és méltó megünnepléseként a Tánc Világnapjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában