kiváló zenészek

2020.07.24. 07:00

Király Miklós győzött a füredi prímásversenyen

A hatvani Király Miklósnak adta át Bóka István polgármester a Kárpát-medencei Prímásverseny győztesének járó díjat a Gyógy téren rendezett szerda esti gálán. A fiatalember a címmel együtt egymillió forintot is elnyert, és muzsikálhat a következő Anna-bálon.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kétnapos verseny – amin idén a falusi vonószenét játszó hegedűsök mérték össze tudásukat – szerda esti gálaműsorán kiderült az is, hogy a második helyen Cseszák Zsombor végzett, aki a szerbiai Óbecséről érkezett, a harmadik a turai Boda Gellért lett, mindketten pénzjutalmat kaptak.

Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklór-dokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezetője a gálán kiemelte: – Nagyon tartalmas két nap áll mögöttünk, sok zenei élménnyel gazdagodtunk, a résztvevők a felkészüléskor kincsesládára bukkantak, megismerték a magyar népzenei hagyományt. Hiteles előadói ők a magyar népzenei életnek, mert egyéniségüket, örömüket, bánatukat ezen a nyelven tudják megosztani a közönséggel – fogalmazott.

Király Miklós Fotó: Balogh Ákos/Napló

A prímásversenyre idén a táncházmozgalomban ténykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, fiatal hegedűsök pályázhattak. A zsűri tagjai – Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta – a magyar népzene elismert szakemberei. A prímások két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot adtak elő öt-öt percben. A kötelező részben a versenyzők széki és gömöri összeállítást muzsikáltak, a szabadon választottban a Kárpát-medence népzenei anyagából választhattak.

A gálakoncert a legjobb produkciókból és meghívott előadók muzsikájából állt. Közreműködtek a verseny résztvevői, díjazottjai, a kísérő zenekar, Agócs Gergely, Sőregi Anna, Maier Cseperke,

Balogh Melinda, illetve a 2019-es prímásverseny győztesei, Tohmán Ferenc, Bangó János, valamint a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában