Újra nyitva az ajkai könyvtár

A Nagy László Városi Könyvtár 94 napig volt zárva. Az intézmény honlapján, a közösségi oldalán és a médiában többször hírt adtak arról, milyen munkákat végeznek a dolgozók a zárt ajtók mögött. Az elmúlt időszakról Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa szakmai igazgatóhelyettest kér­deztük.

Tóth B. Zsuzsa

Az újranyitás utáni első két napon 520 kötetet kölcsönöztek ki a bibliotékából

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Adatbázis-építés, könyvfeldolgozás, továbbá sajtófigyelés, könyvek házhoz szállítása, folyamatos online jelenlét, rendrakás. Címszavakban ennyi mindent csináltunk a zárvatartás alatt. Az elsődleges feladatunk a helyismereti cikk­adatbázis építése, fejlesztése volt. Ennek során mintegy 11 ezer cikk leírását rögzítettük, 2700-ét pedig kiegészítettük, javítottuk. Ezek az adatok már megtalálhatók katalógusunkban, így ha érdekel valakit, hogy ki és mit írt az újságban korábban városunkról, az itt található gyárakról, sport­eseményekről, a választásokról, a fejlesztésekről vagy épp a bűnesetekről, rákereshet. Ezenfelül 3900 ajkai vonatkozású újságcikk leírását készítettük elő az adatbázisba való felvitelhez, és több mint 400 cikket gyűjtöttünk be internetes forrásokból, amelyek feldolgozása folyamatban van.

Emellett természetesen rendeltünk új könyveket. A megvásárolt példányokból 720 kötetet leltároztak be a kollégáink, ebből 175 a kistérségi könyvtárainkba, Kislődre, Magyarpolányba, Öcsre, Úrkútra, Városlődre került. Ezeket a feldolgozó- és az ellátócsoport munkatársai kiszállították az érintett településekre. Május 14-től öt héten át heti egy alkalommal házhoz szállítottuk a szolgáltatást igénybe vevő olvasóinknak a könyveket. Összesen 241 olvasónak vittünk házhoz 196 csomagot, amelyek összesen 782 könyvet tartalmaztak – nyilatkozta a Naplónak Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa.

Kifejtette: a zárvatartás ideje alatt elsődlegesen a közösségi oldaluk segítségével tartották a kapcsolatot az olvasóikkal. Online, ingyenesen és legálisan elérhető információforrásokra, kiállításokra, filmekre hívták fel a figyelmüket, illetve könyvajánlót készítettek a kedvenc olvasmányaikból, hogy könnyebbé tegyék a választást a házhoz szállításhoz.

– Hírt adtunk magunkról, játékokat ajánlottunk vagy készítettünk számukra. Ebben az időszakban több mint 11 ezer látogató járt a könyvtárunk közösségi oldalán, és jelentősen megnőtt az oldal követőinek száma – jegyezte meg Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a bibliotéka dolgozói folyamatosan figyelték a híreket, remélve, hogy hamarosan újra megnyithatnak. A zárvatartás utolsó heteiben, napjaiban a gyermekkönyvtárosok átrendezték a Bogáncs gyermekkönyvtárat, így tágasabb, barátságosabb tér fogadja a gyerekeket. Az olvasók által elérhető összes területen fertőtlenítettek, portalanítottak.

Az újranyitás utáni első két napon 520 kötetet kölcsönöztek ki a bibliotékából
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A június 18-i újranyitás utáni első két napon 762 könyvet vettek vissza és helyeztek karanténba, 520-at pedig kikölcsönöztek a könyvtár látogatói. Ez a szám azóta sem csökken.

– Ez az év más volt, mint a többi. Jó hír, hogy ez a nyár szintén más lesz, mint a többi: augusztus végéig nyári szünet nélkül, hétköznapokon várjuk az olvasókat sok-sok könyvvel, szeretettel. Köszönjük olvasóink türelmét, kitartását, az érdeklődő vagy biztató hívásokat, üzeneteket. Mindannyian hiányoztak, mindenkit visszavárunk – hangsúlyozta Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában