Az interneten folytatódik a sümegi örömtánc

Iván Anita, a Senior Örömtánc csoport vezetője a járvány idején is kapcsolatban marad a táncosokkal, ha együtt ropni nem is tudják mostanában.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi örömtáncosok példáját a környéken már több településen követik, egyelőre csak online

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Iván Anita leszögezi, hogy nyilván nem ugyanaz online, a közösségi oldalon tartani táncórát, mint a klasszikus módon, de most nincs más választásuk.

– Igyekszem tartani a lelket a táncosokban, akik közül a sümegi csoport tagjai másfél éve együtt vannak. Az eltelt idő alatt már Tapolcán, Devecserben, Ajkán is tartottam órákat, sőt, az örömtáncot a nyirádiak, zalaszentgrótiak is megszerették. Az országban jelenleg kétszáz oktató dolgozik, nagyjából hatezren táncolnak – mondja Anita, aki tavaly végezte el az oktatói képzést. Mára közel háromszáz táncost irányít. – Az örömtánc nemcsak mozgást és örömet jelent, hanem agytorna is egyben, ugyanis igazoltan több mint hetven százalékkal csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét. Különféle koreográfiákat kell megjegyeznie annak, aki örömtáncot jár.

A sümegi örömtáncosok példáját a környéken már több településen követik, egyelőre csak online
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Folyamatosan újakat tanulunk, ezzel fejlesztjük a rövid távú memóriát. Nem vagyunk profi táncosok, nem is ez a cél. Örülünk az együttlétnek, jólesik a mozgás, arról nem is beszélve, hogy egy-egy tánc során akár másfél-két kilométert is gyalogolunk – mondta Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában