A fűzfői rajztanár számára fontos, hogy a gyerekeket rávezesse az alkotás örömére

Kárpáti-­Beneda Ágnes szerint már egész kiskorban ki lehet bontakoztatni a tehetséget. Mint mondja, szerencsés helyzetben van az, aki a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskolában tanít rajzot, hiszen ez egy művészeti alapiskola.

Szendi Péter

Kárpáti-Beneda Ágnes képzőművészeti tevékenységében szereti a változatosságot Fotó: Szendi Péter/Napló

Itt a nappali tagozatosok fele művészeti alapképzős, akik nagy élvezettel alkotnak. Csodás munkák születnek, amiket közzé is tesznek a világhálón és a helyi havilapban. A kreatív munka során fontos a zene is számára, amit a gyerekek szintén nagyon igényelnek, ellazítja őket, így jobban megy a koncentrálás.

– Szerencsés voltam, hogy már 11 évesen felfigyelt rám akkori újpesti tanárom, aki kerületi komplex képzőművészeti versenyre vitt, ahol gra- fika-festészet-plasztika műfajban értem el harmadik helyezést. Szüleim is mindig támogattak ezen az úton, amiért hálás vagyok nekik – tekint vissza a múltba Ági, aki Újpesten kezdett ének-zene tagozaton, de ekkor már rajzszakkörös is volt. A zenélés és a kórusban éneklés alapozták meg a művészetre való érzékenységét. Balatonfüredre ezt követően került, ahol Pálffy Károly festőművész tanítványa volt.

Zircen vizuális nevelés tagozatos gimnáziumban végzett. Sokat köszönhet ottani művésztanárainak, akiktől biztos alapokat kapott az azt követő szombathelyi tanárképző főiskolai és egyetemi tanulmányokhoz, ahol kiteljesedhetett. Nemcsak rajztanári, hanem informatikus-könyvtárosi, valamint vizuális- és környezetkultúra mesterdiplomát is szerzett. Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművésszel a mai napig figyelemmel kísérik egymás munkásságát és segítik egymást szakmailag.

Kárpáti-Beneda Ágnes képzőművészeti tevékenységében szereti a változatosságot
Fotó: Szendi Péter/Napló

Képzőművészeti tevékenységében is szereti a változatosságot. Kedvelt technikája a pasztell, az akvarell, az olajfestészet és az akril. Mindegyiket ugyanúgy szereti, különböző tulajdonságaik miatt. Ági a festésen kívül turisztikai végzettségéből kifolyólag kiállításrendezéssel, tárlat-rendezvény szervezéssel is népszerűsítette saját és mások művészeti tevékenységét.

– A tizenegy egyéni kiállításon kívül még öt csoportosat szerveztem, melyeken én is szerepeltem képeimmel. Alkotó közösséggel harminchétszer állítottam ki országszerte, melyből ötöt én bonyolítottam le. Létrehozhattam négy éve egy iskolai galériát Vox Domini néven, amely a balatonfüredi szakközépiskola és gimnázium imaszobájában kapott helyet. A fűzfői iskolánkban a folyosógalérián van lehetőség a diákok munkáit kiállítani – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában