A Pegazus hiánypótló filmsorozatot készített a bábszínház világáról

Érdekli a bábszínház? Kíváncsi a műfaj kulisszatitkaira? Szívesen néz bábelőadást, bábjeleneteket? Ha bármelyik kérdésre igen a válasza, akkor önnek szól a Pegazus Színház hiánypótló, Bábozda című filmsorozata.

Polgár Tibor

Jelenet a Bábozdából. A filmsorozat elkészítésében a Pegazus Színház teljes társulata közreműködött Fotó: Pegazus Színház/Balázs János

A több mint tizenöt éve működő pápai teátrum és annak hosszú évtizedek óta bábszínházzal foglalkozó vezetői, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt egy ideje már az utánpótlásképzés területén is aktív szerepet vállal, ezzel hozzájárulva ennek a hajdanán igencsak népszerű, ám manapság egyre inkább háttérbe szoruló színművészeti ágnak a fennmaradásához, értékei megőrzéséhez és továbbadásához. A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Igazgatóságával közreműködve sikeres bábcsoport-vezetői képzést szerveztek, illetve érdeklődő fiatalokat vezetnek be folyamatosan a műfaj világába. A Pegazus ez irányú, kulcsfontosságú küldetése most egy újabb mérföldkőhöz érkezett: hatrészes bábszakmai filmsorozatot készítettek.

A Bábozda számos pozitívuma közül kiemelkedik, hogy nemcsak a szakmának szól, nem csupán a hivatásszerűen bábszínházzal foglalkozó művészek figyelmét képes lekötni, hanem egy színházkedvelő átlagember vagy éppen egy kisgyermek számára ugyancsak érdekes, élvezetes és szórakoztató élményt nyújt. A filmsorozat hat része hat témakörben mutatja be többek között a műfaj jellemzőit, sajátosságait, dramaturgiáját, valamint például a bábkészítést, a bábszínészi és -rendezői munkát.

Az összesen közel háromórás film ügyesen keveri a dokumentumfilmes eszközöket a magazinszerű, színes képekkel és a pergő, ötletes jelenetekkel, gyors vágásokkal, miközben a Pegazusra jellemző ironikus humor, a felnőtteknek szóló utalások és gegek is emelik a látottak élvezeti értékét. Tehát a Bábozda nem az a film, ami szárazan és szájbarágósan felmondja a „tananyagot”, itt az információ és a magyarázat vidám, jól felépített és tetszetős kiállású epizódokon keresztül jut el a befogadóhoz. Egy ilyen nagyszabású vállalkozásban megkerülhetetlen, hogy megszólaljon a műfaj néhány szakértője, ikonja, így a bábszínház jelenkori mesterei is mesélnek a hivatásukról, annak hátteréről, amit szintén zökkenőmentesen és érdekesen fűztek bele a mozgóképbe.

Jelenet a Bábozdából. A filmsorozat elkészítésében a Pegazus Színház teljes társulata közreműködött
Fotó: Pegazus Színház/Balázs János

A Bábozdát író, tervező és rendező Sarkadi Nagy László a Naplónak nyilatkozva elmondta, a filmsorozat a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt készült el nagyon rövid határidő, bő egy hónap alatt. A Pegazus társigazgatója rendkívül izgalmasnak és élvezetesnek, de roppant fárasztónak nevezte a sorozat elkészítését, melyben a társulat tagjai és filmes szakemberek is közreműködtek, míg a zenét Kovács Norbert szerezte hozzá. A rendező megjegyezte, igyekeztek úgy összerakni a filmet, hogy az kedvcsináló legyen a bábszínházhoz, népszerűsítse a műfajt, illetve hasznos szakmai anyagként szolgáljon bábos tanfolyamokhoz. Hozzáfűzte: arra törekedtek, hogy szórakoztató köntösbe öltöztetve átfogó képet adjanak a bábszínházról, de persze súlyozni is kellett, hiszen minden nem férhetett bele a játék­időbe. Az elmúlt évtizedekben nem készült ilyen film erről a műfajról, a Pegazus Színház pedig szeretné, ha minél több érdeklődőhöz eljutna a Bábozda, amely megtekinthető az NMI-nek a legismertebb internetes videómegosztón lévő csatornáján.

A Bábozda sajtóbemutatóját a Pegazus pápai színházépületében tartották a közelmúltban, egyébként a profi és színvonalas kivitelű filmsorozat megérdemelné a hivatalos adathordozón (például DVD-n) való megjelenést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában