A rövidfilmek kapták a reflektorfényt

A Magyar Mozgókép Fesztivál második napján, csütörtökön ismét világsztárnak érezhették magukat a filmkészítők, színészek, de még a látogatók is. A veszprémi Expresszó klubban az animációk és kisfilmek várták egész nap a látogatókat.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az animációs és kisjátékfilm blokkok során nemcsak az filmeket tekinthették meg az érdeklődők, hanem az alkotókkal is találkozhattak. Az első blokk után például Hevesi István, az Őzek című film rendezője és írója is bemutatkozott.

Az Őzek 12 perces kisjátékfilm története azt a sarokba szorított érzést mutatja be, amikor tehetetlenek vagyunk, amikor félre kell néznünk akkor is, amikor tudjuk, hogy nem kellene. A történet szerint már sötétedik, Anna és Péter egy konferenciára tartanak autóval. Anna váratlanul megpillant egy férfit, amint az épp felpofoz egy fiatal nőt. Győzködni kezdi a párját, hogy forduljanak vissza, Péter azonban “nem látott semmit”. Hevesi István elmondta, hogy ez a szorongató érzés a nézőtérre is kihasson egy snittben, azaz vágás nélkül vették fel a filmet.

A blokk talán legmeghökkentőbb alkotása a Sola című magyar animáció. Egy informatikusként dolgozó nő egyedül néz szembe a lélekölő munkahely jelentette mentális kihívásokkal. Hamarosan már az otthonában sincs biztonságban. A rémálmai egyre valóságosabbnak tűnnek. Az animált kép, a történet, a hangzás együtt egy nagyon megszokott, sokszor feldolgozott témából valami teljesen egyedit, teljesen újat alkot. Debreczeni Zoltán író és rendező a közönségtalálkozón elmondta, a történet a saját életéből merítkezik, nála is eljött már az a pillanat életében, amikor a stressz túlnőtt rajta.

A csütörtöki napon láthattuk még a rémisztően valóságosnak tűnő sci-fit, a Digicicát, Kölcsey Levente Szünet című darabját, vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó jóvoltából régi kedvenceinket, az Amit gondolok az egészről, a Saudade, a Tinder meccs című filmeket, és Baranyi Gábor Benő szívszorító történetét, a Bújócskát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában