a veszprémi identitás része

2021.06.14. 20:00

A Veszprémi Petőfi Színház épülete és a körülvevő városrész is megújul

Megkezdődik a színházrekonstrukció első üteme az Óvári Ferenc és a Szeglethy György utcai épületek felújításával.

Marton Attila

Fotós: PESTHY MARTON

Fotós: PESTHY MARTON

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, a Petőfi Színház a veszprémi identitás része. A pandémia alatt negyven helyszínen 180 alkalommal léptek fel a térségben, míg a napokban véget ért operettfesztivál alatt a város tizenhat helyszínén szórakoztatták a színház művészei a közönséget. Azzal, hogy a Modern Városok Program fejlesztései közé került a színház, a teátrumban folyó munkát ismerte el a város és a kormány, húzta alá.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, a napokon belül megkezdődő beruházás első ütemében megújul a volt ének-zenei általános iskola és az egykori zeneiskola épülete. A felújítások 2022 végére készülnek el, majd az Európa Kulturális Fővárosa év után 2024-ben kezdődik el a színház főépületének rekonstrukciója. Hozzátette, kezdettől arra törekedtek, hogy ne csak a színház főépülete, hanem a körülötte lévő városrész is megújuljon, ennek érdekében az elmúlt években több környező épületet is megvásároltak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Oberfrank Pál, a színház igazgatója elmondta, a két, felújítás előtt álló épületbe a beruházás után a színjátszáshoz, színpadhoz közvetlen kapcsolatot nem igénylő, kiszolgáló funkciók többségét helyezik át. A volt ének-zenei általános iskola, vagyis az Óvári Ferenc utcára néző saroképületbe raktár, szervezési osztály, próbaterem, marketingrészleg és a gazdasági osztály egységei kerülnek. A Szeglethy utcáról nyíló egykori zeneiskola kétszintes épületébe a felújítás után a jelmezraktárak, szakműhelyek kerülnek, valamint az épületek – beleértve a főépületet is – kiszolgáló energetikai egységek. Az Óvári–Szeglethy utcák mögötti telken parkoló létesül.

A teátrum felújításának tervei Potzner Ferenc Ybl-díjas építész vezetésével készültek el, aki a Medgyaszay-hagyaték képviselője. A szakember arról beszélt, Medgyaszay István építészete nyugati és keleti hatásokat is tükröz, jelentőségét pedig az is mutatja, hogy a Bécsi Műszaki Egyetemen a tananyag részét képezik a veszprémi színház építészeti megoldásai.

Oberfrank Pál, Potzner Ferenc, és Porga Gyula
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A teljes beruházás célja a Medgyaszay István által 1908-ban tervezett színház épületének rekonstrukciója, az épület és a kapcsolódó épületegyüttes eredeti állapotának megfelelő helyreállítása. A teljes beruházás mintegy tízmilliárd forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában