Gazdag leletanyag a vároldalban

2021.06.06. 06:50

Elképesztő régészeti kincsekre leltek a Thury-vár oldalában

A várpalotai vár külső oldalán a feltárásokat követő régészeti megfigyelés során váratlanul gazdag kőfaragvány-anyag került napvilágra. Bátran mondhatjuk, hogy a kövek „mögött” gazdag és fordulatos életút áll.

Juhász-Léhi István

20210514 Várpalota, Régészeti leletek a vár felújításánál. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szakemberek szerint többségüket még a középkor során faragták ki és építették be eredeti helyükre, később a török idők alatt a középkori épületek némelyikét elbontva a köveket az új erődítésekhez használták fel egyszerű falazókőként, majd a barokk időszakban a végvár hatalmas külső védműveit felszámolva a faragványok megint új szerepkörben, új falakban hasznosultak.

„Idegenvezetőnk”, Pálffy Sándor mint régésztechnikus és restaurátor dolgozik a Laczkó Dezső Múzeumtól a várpalotai várnál a Régészeti Szakfelügyelet bontómunkához kötött felügyelete kapcsán. A szakemberek a vár egy régebbi korszakába kaphattak betekintést – s általuk mi is – , hiszen Nagy Szabolcs Balázs régész a várszakasz ezen területén ásott.

A régészek segítenek ezt megfejteni a Thury-várnál. Jobbra Pálffy Sándor régésztechnikus, restaurátor és Balatincz Anna régész a várpalotai feltáráson
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A talaj szintje alatt látható 15. századi saroktorony rekonstrukcióját már félig elvégezték. Bemutatásakor építenek körülötte egy másfél méteres kerengőt, ahol majd meg tudják ezt a falrészt nézni az érdeklődők. Ennek a kialakításához szükséges lebontani még a talajból, ezért az ásatási területet fél méterrel megnagyobbították: ebből a rábontásból kerültek elő a leletek. Elég sok, hiszen a későbbi leégéskor és összedőléskor rengeteg leletanyag maradt a helyén.

A leletek? A Thury-vár délkeleti sarkánál állunk, továbbra is Pálffy Sándor mesél a Naplónak:

-2,3 méterig mentünk le. Ez nem a legalsó réteg, hanem Nagy Szabolcs Balázs régész és csapata addig ásott. Amit mi találtunk, az javarészt a Török-kor hagyatéka. Egy 50 centiméteres sávot bontunk, de már húsz zacskónyi a leletanyag, ami nagyon gazdag – mutatja. – Ennek az lehet az oka, hogy a több évszázados hódoltsági idő alatt nagyon intenzív élet folyt itt. A várvédőket etetni, itatni kellett, így hétköznapi használati tárgyaik rendkívül gazdag hulladék réteget hozott. Jelenleg mi ezt kutatjuk. Ennek a nagyrésze állatcsont, ami a vadászatból és az élelmezésből adódik. Emellett leggyakoribb a kerámia.

-Ez egy agyagtálka a Török-korból, amiben van egy zöld alapon ezüst színű mázazás, ami szép felületet ad, ami a kor sajátossága – csillan meg a többszáz éves tárgy a kezében. – Ez pedig már egy kés csontnyele. Valószínűleg steyri, amin bronz lezáró lemezkék vannak. Kaszás Zsolt fémkeresős önkéntesünk találta a régészeti bontóhely melletti patakmeder rézsűjében ezeket a 16. századi ezüst denár érméket, abból is hármat. A jelek szerint I. Ferdinánd korabeli ezüst dénárokról van szó. Pontos datálásuk restaurálás után lehetséges.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

De talált egy 4. századi római kori kis bronzérmét, aminek hátulján Gloria exercitus felírat olvasható. Két légionárius áll labariummal. A hadsereg dicsősége felirattal a császárok ebben a korszakban a seregnek próbáltak imponálni ezzel a verettel. Az előlapon pedig Nagy Konstantin utódai közül valamelyik látható. Ez utóbbi azért érdekes, mert a forrás közelsége miatt valószínűleg a római korban is itt kellett, hogy legyen valamilyen épület.

Egy vaskés mellett egy réz szűrő is előkerült ottjártunk előtti napon. A szűrő is az oszmán időkből származhat, ami nem gyakori. A helyen még az is érdekes, hogy a metszett falban volt egy faragott bántai homokkő, ami félig lógott ki. De vannak leomolva, ami valószínűleg a délkeleti, 15. századi saroktorony falának konstrukciói lehettek, minden bizonnyal épülettagozatok. Erre sem számítottak.

-Amikor Balatincz Anna régész kolléganőmmel a faragott kövek előkerülésekor itt álltunk, elkezdett egy gép geológiai vizsgálati gödröket ásni – magyarázza Pálffy Sándor. – Aztán egy hatalmas faragott követ dobott ki a markoló kanala.

Egy 1 méter hosszú, 40 cm széles U alakú kettős szögletes bevágással – núttal – ellátott középkori kőről van szó. Ezután lejjebb mentek a földben és recsegni, ropogni kezdett valami, majd deszka darabok szálltak ki a gép kanala mellől. Leállíttatták a munkát, lemásztak, ám akkor még csak egy deszkafelület látszott.

-Másnap Győrffy Villám Zsombor, a Laczkó Dezső Múzeum régésze rábontott és kitisztította a fa felületet. majd a további mérések után kiderült, hogy egy U-alakra kivájt fatörzsre bukkantunk – mondja a helyszínen Pálffy Sándor. – Ez, ha nem palánk, akkor minden jel szerint egy vízelvezető csatorna darabja a késő középkorból, vagy esetleg a barokk korból.

-Ez pedig már egy ablakkeret elem a 15. századból. Bántai homokkőből faragták. Hasonló található egészben a vár nyugati falában. Az a másik nem egy finoman megmunkált, de ez is egy épületelem, még nem tudni honnan. Itt vannak a középkori mesterek vésőnyomai. Mérete miatt ez is a vár falának tövében lesz majd reményeink szerint kiállítva – magyarázó szöveggel – a vár vezetőségével történt egyeztetés után. Ezek az elemek is messze kerültek eredeti helyüktől.

A vár keleti oldalán lévő forrásnak, pataknak a partján vagyunk, amit a barokk kortól leszabályoztak és csatornát alakítottak ki az újkorban. Többször javították, átépítették.

-Papp Attila kollégámmal figyeltünk fel arra, hogy a vízben is van egy középkori pillér és a vízelvezető csatorna falában is látható öt darab nagyméretű – 80x80 cm-es – középkori faragott, szintén bántai kváderkő. Ezek közül hármat a munkálatok miatt kiemeltünk, megmentésük folyamatban van.

Fotós kollégámmal búcsúzunk, hazafelé pedig arról beszélgetünk, hogy mi mindent rejthet a föld mélye? Mennyi csodát és titkot, amit Nagy Szabolcs Balázs és mások mellett Pálffy Sándor segít megfejteni – most a Thury várnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában