Gondolatébresztő beszélgetések Veszprémben

„Színhelyek, legendák és csodák” címmel szervezett, szervez zenés gondolatébresztő beszélgetéseket a Hét Domb Egyesület, melynek vezetője Rácz Katalin.

Őrsi Ágnes

A Hét Domb Egyesület vezetője, Rácz Katalin. Feltárják a veszprémi fehér foltokat Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos

A nyolc állomásból álló sorozatra júniusban, júliusban két-két, augusztusban pedig négy alkalommal hívták-hívják Veszprém keresztény közösségeinek tagjait. Mint mondták, kísérletképpen, a négy felekezetből meghívott közönséget várnak, és ha jól sikerül a bevezetés, jövőre folytatódhat a csoda.

Nem túlzás csodaként jellemezni ezeket a találkozásokat, mert az együtt töltött idő segít egymást megismerni, feltárni a veszprémi fehér foltokat – a helyekről, melyekről tudunk ugyan, de igen keveset, avatott szakértő beszél. Az odaillő Biblia-részletet valamelyik egyház képviselője magyarázza, és van a kort idéző hangulatos zene, beszélgetés az elhangzottakról, közös éneklés a meghívó kottája alapján, búcsúzásként pedig közös ima.

Június 21-én a Margit-romok volt a találkozó helyszíne, ahol a hajdani kolostorban Árpádházi Szent Margit nevelkedett, a téma pedig: Jézus mondása: „Engedjétek hozzám a gyermekeket!” Június 28-án a várban, a Szent György-kápolna bejárata előtti mélyedésben találkoztak az érdeklődők. A téma természetesen Szent Imre volt, a példázat pedig az, amikor Jézus meghívja a gazdag ifjút.

Legutóbb, július 5-én a Veszprémvölgyi görög apácakolostor romjaira kerültek az ülőpárnák. A mintegy másfél órás esemény középpontjában Boldog Gizella állt, hiszen Szent István felesége hímezni is csodálatosan tudott, valószínű, hogy gyakran volt a kolostor vendége. A sudár termetű, kulturált, intelligens – ráadásul matróna kort megélt – királyné alakját Asztalos István, a Lovassy László Gimnázium tanára idézte meg. Ő nem csak a Gizella rockopera szövegkönyvét írta, de mint mondandójából kiderült, a korábbi kutatás, történelmi ismerkedés alatt abszolút híve lett Gizellának. Jó volt hallani, hogy a kislány korban – mindössze tizenkét éves volt a kölni dómban tartott esküvő idején –, a szülők politikai döntésére alapozott frigy boldog lehetett. A fiatal nő igazi társa lett a nála tizenkét évvel idősebb férjének; mindenben támogatta, még az országjárásokra is elkísérte. Mintegy ötven évet élt Magyarországon, abból negyvenkettőt Istvánnal. Több gyermekük született, de mint tudjuk, Imre herceg huszonnégy éves korában meghalt.

– A törékeny lélekvesztő, a csírázó keresztény királyság örökös nélkül maradt – jellemezte a helyzetet Asztalos István. A királyt a tragédia depresszióba sodorta, majd el is vitte. Gizella Passauban egy zárda főnöke lett, ott is temették el – bár ebben a történelemtudósok véleménye megoszlik – van (például Gutheil Jenő), aki szerint Gizella sírja Veszprémben keresendő.

A Hét Domb Egyesület vezetője, Rácz Katalin. Feltárják a veszprémi fehér foltokat
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A történetet, a korrajzot sokáig élvezte volna még a hallgatóság, de jött a Rauscher Géza – Sipos Balázs alkalmi duó, akik korabeli Mária-énekekkel fokozták a kellemes hangulatot.

Isó Zoltán evangélikus lelkész a Bibliából a tíz szűz példázatát olvasta fel, és tolmácsolta az üzenetet: minden pillanatban készen kell lenni, hiszen nem tudhatjuk, melyik lesz életünkben az utolsó. A két előadás volt a következő beszélgetés témája, majd a zenés gondolatébresztő közös énekkel és közös imával zárult. Veszprém kultikus helyein kevés időt töltünk mi, itt élők, pedig itt is otthon kellene érezni magunkat.

A hiányok pótlására kiválóan alkalmasak lesznek a következő gondolatébresztő beszélgetések is. Július 12-én a Kálvária-dombon (téma: „Jézus megtisztítja a templomot”), augusztus 2-án a Rab Mária-forrásnál („Jézus védelmezi az özvegyeket és árvákat”), augusztus 8-án a Károly-templom udvarán („Jézus meggyógyítja a betegeket és feltámasztja a halottakat”), augusztus 16-án a várbörtönben („Jézus megbocsát a bűnösöknek”), és augusztus 23-án a Benedek-hegyen („Jézus színeváltozása”) lesznek a további találkozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában