nehéz dolga volt a zsűrinek

2021.08.29. 20:00

A HuMen Brass Band és a Lanou nyerte az Utcazenét

Szombaton éjjel hirdették ki a Veszprémi Utcazene Fesztivál győzteseit, ezzel pedig véget is ért a négynapos fesztivál a megyeszékhelyen.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az utcazenészek közötti megmérettetésen idén húsz versenyző indult, akik a fesztivál mind a négy napján délutánonként mutatkoztak be a nagyközönségnek. A verseny zárásaként átadták a közönség és a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt csapatnak az egy-egy millió forintos jutalmat.

Pritz Péter zenei újságíró, a nemzetközi zsűri tagja a díjátadón elmondta, a veszprémiek visszaadták a hitét az országban. – Ennyi kedves, rendes, vendégszerető, előzékeny, figyelmes embert nem láttam már legalább húsz éve. Az, hogy van egy olyan város, ahol meg lehet tartani négy napon keresztül egy fesztivált teljes békében, nem szemetelve, az tényleg fantasztikus. Csodálatos, hogy van egy hely, ahol a fesztivál eljön az emberekhez – tette hozzá. Elmondta, minden versenyző nagyon jól teljesített, nagyon nehéz volt a zsűri döntése, amin segíthetne a jövőben, ha külön kategóriát hoznának létre a csapatok és a szóló fellépők számára. A négy zsűritag egyöntetűen a legkreatívabb és legegyedibb produkciónak adta a szakmai díjat, a Lanou zenekarnak.

A Lanou egy zenei találkozás a folk, a pop és a chill-out határán. Nép- és világzenei gyökerekkel rendelkező, dalközpontú felfedezőút hangba és csendbe, befelé figyelve. Újragondolt citera, tágas gitárhangzás, vagány basszus, kreatív ritmusok, léleknyugtató énekhangok jellemzik. Az egymillió forintos szakmai díjat Porga Gyula polgármester adta át.

A közönségszavazáson HuMen Brass Band győzött. A banda egy kilenctagú, Szekszárd-központú hibrid brass band, melyben fúvós, elektronikus és ütőhangszerek fúzióját ötvözik könnyűzenei stílusban.

Szalai Marietta, a Veszprém-Balaton 2023 csapat fenntarthatóságért felelős munkatársa az este folyamán kihirdette a korábban meghirdetett Repohár pályázat győzteseit is. Elmondta, Magyarország hamarosan kivezeti az egyszer használatos műanyagokat, és emlékeztetett arra is, hogy a lebomló, környezetbarát anyagból készült poharak, ha nem a megfelelő tárolóba kerülnek, semmivel sem jobbak, mint a műanyagok. Éppen ezért választja Veszprém Európa kulturális fővárosaként a repoharakat.

A harmadik helyet Döme Orsi grafikája, a másodikat helyet Ohn Endre nyerte el, a győztes tervet Gyulavári Luca és édesapja, Endre készítette el. A repoharak az Expresszóban lesznek elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában