ingyenes, családbarát rendezvény

2021.08.13. 06:50

Négynapos programkavalkáddal ünnepli Herend a helyi kézműveseket és a gasztronómiát

Augusztus 19. és 22. között rendezik meg a Herendi Kézműves Fesztet. A négynapos programkavalkádra – ahol egyszerre ünneplik a helyi kézműveseket és a gasztronómiát – több mint 30 kézművest, mintegy 500 résztvevőt és sok-sok látogatót várnak. Az ingyenes rendezvénysorozat keretében avatják fel a Tószínpadot, és olyan neves fellépők is színesítik majd a fesztivált, mint Szandi, Varga Miklós vagy Janicsák Veca.

Molnár Sándor

20210812 herend városháza. Sajtótájékoztatót tartanak a Herendi kézműves fesztiválról Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Már hatodik alkalommal rendezi meg a város a kézműves fesztivált. Az idei, nagyszabású programsorozatot új névvel és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz kapcsolódva szervezték meg.

Mészáros Gabriella szervező és Jánszky László polgármester a sajtótájékoztatón Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Jánszky László polgármester elmondta, hogy Herenden – a porcelánmanufaktúra miatt világhírű településen, ahol a kézművességet művészi szinten űzik – úgy döntöttek hat éve, hogy a régi sörfesztiválok helyett inkább kézműves fesztivált szerveznek nyaranta. Az egyre nagyobb szabású rendezvényt nagyon szeretik a helyiek, akiknek a kézműves munkáiból kiállítást is rendeznek ilyenkor.

A szervezők nevében Mészáros Gabriella kiemelte, hogy számukra ez egy örömünnep lesz, hiszen ezalatt a négy nap alatt egyszerre ünneplik a helyi és környékbeli kézműveseket, a gasztronómiát és a kultúrát. Az ingyenes, családbarát rendezvényen több mint 30 kézműves lesz jelen, akik közül többen be is mutatják, hogyan készülnek a termékeik, és lesznek, akikkel együtt lehet majd kézműveskedni. A négy napnak más-más arculata lesz, hogy minél szélesebb rétegeket megszólíthassanak.

Etlinger Gáborné, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bati János, a Pesovár Ernő Művelődési Ház vezetője és Mészáros Gabriella Fotó: Pesthy Márton/Napló

Csütörtökön A halasi csipke Herenden címmel nyíló kiállítás mellett a Herend Pódium vendége Süle Zsolt lesz, a Tószínpadon operettgálát rendeznek, és koncertet ad az Új Babylon – Omega Tribute zenekar.

Pénteken rendhagyó Gasztro-Kult főzőversenyt indítanak, ünnepi szentmisét tartanak, és természetesen megemlékeznek az államalapításról is. Ezen a napon nyílik a kézműves kiállítás, és ünnepélyesen felavatják a Tószínpadot is. A nap sztárvendége Janicsák Veca lesz, és a program ünnepi tűzijátékkal zárul.

Szombaton Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben címmel német napot tartanak. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a hét település: Veszprém, Márkó, Bánd, Herend, Úrkút, Városlőd és Hárskút nemzetiségi csoportjai érkeznek Herendre. Német nyelvű szentmisét is tartanak, majd kulturális program keretében a települések adnak műsorokat a nagy sátor színpadán, ahol az óvodásoktól a 80 évesekig szinte minden korosztály képviselteti magát. Német nemzetiségi gálát is tartanak, és bemutatják a környékre jellemző viseleteket, illetve olyan sváb gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak majd az érdeklődők, mint a borleves vagy a kuglóf. A német napot közös örömzenéléssel, együtt énekléssel zárják majd.

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vasárnapi program főleg a gyermekes családoknak szól majd. A nagy színpadon zenél az Alma együttes, és fellép Szandi is. Lesz KRESZ-park, és bemutatkoznak helyi csoportok is a színpadon, az esti program pedig koncertekkel zárul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában