Részletekben megbúvó szépségek Robitz Anikó képein

A Garten Balaton és a Zámbó Műterem és Galéria közös szervezésében nyílt meg Csopakon Robitz Anikó fotóművész kiállítása. A tárlatot Schneller János és Bánki Ákos, a Garten Balaton Kortárs Művészeti Hetek programsorozat létrehozói nyitották meg.

Szendi Péter

Robitz Anikó tizenhárom fekete-fehér alkotását állította ki Csopakon

Fotó: Szendi Péter

Robitz Anikó balatoni kötődésű, hiszen évekig élt Balatonrendesen, így szívesen hozta Európa több városát is megjárt fotóit megmutatni Csopakra. A tizenhárom fekete-fehér kép jól illeszkedik a galéria halvány falai közé, és színtelenségük ellenére nagyon erőteljes egységet építenek.

A képek a szokásostól eltérő világot közvetítenek a közönség felé. Robitz járja masinájával a világ nagyvárosait, és kutatja, keresi a látvány millióiból azokat a pontokat, amelyeket optikájával kivág, hogy megörökítse az örökkévalóságnak. Nem az elcsépelt és szétfotózott világvárosok turistalátványosságai érdeklik, hanem azok a részletek, amelyek megbújnak, de mégis ugyanúgy építői, jelenlevői a város mindennapjainak.

A művész így vall erről: – Fotóim tiszta geometrikus formákká alakított építészeti részleteket jelenítenek meg. A városokban a modern és kortárs építészetben keresem a különféle textúrákat és faktúrákat, amelyek jól kivehetőek maradnak a képeimen, hol teljesen eltűnnek. Az egészből kiemelt részleteken geometrikus formákká alakulnak át a falak, vezetékek, árnyékok. Nemcsak a tér, de a kiválasztott rész és az eredeti egész arányai, a dolgok egymáshoz való viszonyai érdekelnek. Ezek egyben megváltoztathatják a tér érzékelését is. Az általam kiemelt kis részletek egyszer többemeletes épület falai, de az egészhez viszonyítva kicsik, máskor a valóságban csak néhány centiméteres részletek felnagyításai a nyomatokon. A fotókat a fényképezőgép keresőjében komponálom. Utólagos módosítást, beavatkozást nem végzek rajtuk – avatott be munkamódszereibe Robitz Anikó.

Robitz Anikó tizenhárom fekete-fehér alkotását állította ki Csopakon Fotó: Szendi Péter

Anikó fotói a hétköznapi, a valóságos által segítenek kilépni a világiból. Vezet minket megtalálni a lecsupaszított, szinte semmitmondó részletekben megbúvó szépséget, gazdagságot. A képek messzemenően lecsupaszított világa által tisztulhatunk, felfedezve valami olyan többletet, amely elől látásunkat eddig elfedte a sokaság. A kiállítás augusztus 21-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában