Vissza a múltba – Kiállítás nyílt Berhidán

A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár tavaly nyáron tett közzé egy felhívást, melyben arra kérte a lakosokat, hogy ha van birtokukban régi, népi használati tárgy, berendezési eszköz vagy bútor, akkor jelentkezzenek. Az egy éves gyűjtésnek köszönhetően, több mint 350 tárgy gyűlt össze, melyből háromszázat tekinthetnek meg a Régi idők című kiállítás keretében augusztus 25. és szeptember 3. között a látogatók.

Horváth Virág

Forrás: Művelődési Ház

A kiállítás berendezésében, tematikus összeállításában fontos szerepet vállalt Lipeczné Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa, a kiállítás kurátora. A tárgyak mennyisége, sokszínűsége miatt a tárlatot két teremben helyezték el. A folyosón lévő kisebb előadóteremben egy szobaberendezés, a búzafeldolgozás útja és konyhai eszközök, a kiállító teremben a szőlészet-borászat eszközei mellett, katonaládák, háborús ereklyék, gyerekjátékok és tárgyak, valamint a régi mesterségek eszközei, régi hímzések, fotók kaptak helyet.

A kiállítást Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke, levéltáros, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa projektfejlesztési tanácsadója nyitotta meg, aki elmondta, hogy milyen fontos, hogy ezeket a tárgyakat gyűjtsük, őrizzük, hiszen ezek összekötnek a múlttal, identitástudatunk fontos részei. Kiemelte, hogy nagyon szép gyűjteményt láthatunk, dicsérte az összefogást, a lakosság nagyarányú részvételét. A megnyitón Füredi Istvánné, Rózsás Tünde, Banai Bernadett és Szőke Lívia a közös népzenei műsorát láthattuk.

A Régi idők kiállítás célja a múlt megőrzése, megismertetése a fiatalok körében. A lakossági összefogásnak köszönhetően huszonkilencen adták kölcsön vagy ajándékozták véglegesen oda a művelődési háznak a régi idők tárgyait. Ezek a tárgyak, nem csak tárgyak, nem csak régi, megunt, elkopott eszközök, többségükhöz egy-egy történet kapcsolódik. Egy, a napokban 92 éves nénié, akinek csodálatosan hímzett terítői és függönyei között megtaláljuk lánykori munkáit is. Egy nagyapáé, akinek hagyatékát, katonaládáját, iratait a mai napig gondosan, féltve őrzi unokája. Egy apáé, aki a 40-es években saját kezűleg készítette gyermeke számára a bölcsőt és a család használati eszközeit; egy anyáé, akinek több, mint 70 éves mennyasszonyi koszorúja és emlékkönyve ma is lánya féltett kincse. Sokan hobbiként, a múlt iránti tiszteletből otthonaikban őrzik, gyűjtik ma is ezeket a tárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában