A botanikus alkirálytól az idei forró nyárig – bemutatták a Veszprémi Szemle új számát

A veszprémi református gyülekezet történetét kiegészítő feljegyzés és a bakonyi betyár, Milfajt Ferkó kivégzése előtti kihallgatásának jegyzőkönyvét ismertető tanulmány is szerepel a Veszprémi Szemle című várostörténeti folyóirat friss számában.

Rimányi Zita

20210924 Veszprém Könyvtár Kisfalud terem, Veszprémi szemle folyóirat bemutatása Porga Gyula polgármesterrel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat idei harmadik számának bemutatóján Földesi Ferenc főszerkesztő elmondta, hogy megtalálható benne többek közt a Márkó területén lévő középkori településekről szóló tanulmány, a veszprémi református gyülekezet történetét kiegészítő feljegyzés, a bakonyi betyár, Milfajt Ferkó kivégzése előtti kihallgatásának jegyzőkönyve és Egy botanikus alkirály és társai címmel a zirci ciszterci apátságból származó, eddig azonosítatlan portrékat ismertető írás.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Arról is olvashatnak a kötetet kezükbe vevők, hogy 2021 nyara a hatodik legmelegebb időszak volt a szentkirályszabadjai repülőtér adatsorában. A csapadékösszeg jelentősen elmaradt az átlagtól, ilyen kevés Veszprémben 1940 óta nem fordult elő. A Helytörténeti barangolások rovatban két emlékező írás szerepel, a Sokgyermekes családok anno és a Történetem a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztályával 1956–57 című visszaemlékezés.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vendégek megtekintették az És az élet ment tovább… – Veszprém megyei hírek az első világháború végétől a trianoni békediktátum aláírásáig című kiállítást. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár munkatársa, Vámos Eszter történész szólt arról, hogy a tárlat az 1918 és 1920 közötti mozgalmas időszakot – amikor rezsimek gyorsan váltották egymást – a helyiek életének történésein keresztül mutatja be, kiadványok, újságcikkek alapján. A tablókról kiderül például, hogy ebben a vészterhes időben nyitott bádogosműhelyt egy szerelő a Pacsirta utcában, és ugyanott értelmes fiúk tanulónak felvétettek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eseményen Porga Gyula veszprémi polgármester jó hírként jelentette be, hogy a veszprémi monográfia, azaz tudományos dolgozat elkészítése érdekében a helyi várostörténeti kutatók és hazai, nemzetközi szakemberek bevonásával létrehozott munkacsoport ütemtervet fektetett le, emellett 25 millió forintos eszköz gyorsítja a levéltári digitalizációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában