A cigány zenekultúra gyöngyszemeit őrzik

A Lásho Lecsó együttes adott emlékezetes koncertet az inotai Hidasház legutóbbi rendezvényén.

Szabó Péter Dániel

Visszatérő vendég a zenekar Inotán, immár harmadik alkalommal koncerteztek a Hidasházban Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A viharral fenyegető időjárás ellenére sokakat vonzott az inotai udvarba immár harmadszor visszatérő együttes elő­adása. Az autentikus cigány népdalok feldolgozását játszó együttes tagjai felkutatják, lejegyzik a cigányság még fellelhető eredeti zene- és dalkultúrájának gyöngyszemeit, és a dalok újra­hangszerelésével terjesztik is az Európa-­szerte még meglévő népzenei kultúrát.

Lásho Lecsó néven több mint tíz éve kezdték missziójukat, azóta változó formációban, de teljesítik küldetésüket. A zenekart hét elhivatott művész: Budai Kálmán, Feinek Dzsesszika, Harmat Dávid, Parrag Dóra, Somogyi Barnabás, Szilágyi László és az együttest életre hívó Harmat József alkotja, akik az országot járva fellépéseikkel népszerűsítik nemcsak a hazai, de a Kárpát-medencei cigányság népdalait, zenéjét is.

Visszatérő vendég a zenekar Inotán, immár harmadik alkalommal koncerteztek a Hidasházban
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A pandémia által rájuk kényszerített szünetben a személyes találkozásokat mellőzve ugyan, de több új dallal gyarapították repertoárjukat, és a szigorítások enyhülése után nagyon sokat gyakorolva csiszolták színpadképessé azokat – mondta a koncerten a zenekart megálmodó Har­mat József.

A program házigazdáitól, Körmöci Judittól és Kiss Jánostól megtudtuk, a Hidasház következő rendezvényét szeptember 26-ra tervezik, amikor is az Ősi Kovács Alkotóműhely zenés-irodalmi esttel és kamarakiállítással zárja majd a ház rövid, ennek ellenére sikeres 2021-es évadát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában