A holnap reménye – Tiszteletadás Gyöngyössy Imrének

Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, a Német Állami Grimme Díjjal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró előtt tiszteleg olasz–magyar rendezvénysorozat.

Rimányi Zita

Gyöngyössy Imre, Kabay Barna és Petényi Katalin a La Rochelle-i filmfesztiválon (1993)

Forrás: Archív

Születésének kilencvenedik évforduló alkalmából a Nemzeti Filmintézet teljes körűen digitalizálta, felújította és retrospektív sorozatokban mutatja be 2021 szeptemberében és októberében a karizmatikus költő-filmrendező filmjeit, a Férfiarckép, a Virágvasárnap, a Meztelen vagy, a Szarvassá vált fiúk, a Várakozók, a Két elhatározás, a Töredék az életről, a Jób lázadása, az Add tudtul fiaidnak és a Száműzöttek című alkotást. Két olasz és nyolc magyar város várja az érdeklődőket filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és plakátkiállításokkal.

Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsett. A mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. Itália szellemi és kulturális öröksége kiapadhatatlan forrásává, ihletőjévé vált. 1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, a hazátlanokról, az emberi jogaiktól megfosztottakról. Mágikus realizmus, látomás és valóság szimbiózisa, költői expresszív képek közvetítették több mint három évtizeden át Gyöngyössy Imre üzenetét a történelem kiszolgáltatottairól, azokról a névtelen hősökről, akik belső energiájukkal, morális tartásukkal szembeszegülnek az erőszaknak.

Gyöngyössy Imre, Kabay Barna és Petényi Katalin a La Rochelle-i filmfesztiválon (1993) Fotó: Archív

A külföldi kritika a legnagyobb elismeréssel üdvözölte, az olasz újságok „magyar Pasoliniként” emlegették. Játék- és dokumentumfilmjeiben a szabadság határait és határtalanságát kutatta. A születés, a halál-újjászületés, a mítoszok cselekvésköltészete, az alapvető emberi kapcsolatok, a barátság, a szerelem, az anya, fiú és testvérek egymásra találása, az öntudatra ébredő ember, a történelem és az egyes ember személyes drámája érdekelte. Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain, díjakkal jutalmazták. Versei életében csak olaszul jelentek meg.

Balatonfüreden szeptember 16. és 18. között rendezik meg emlékére a Quasimodo Költőversenyt és megtartják a Stigma című könyv bemutatóját, levetítik versfilmjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában