Igazi polihisztor volt Újhelyi Gábor

Újhelyi Gábor festőművész, elhivatott tanár, a Thuri György Gimnázium rajztagozatának életre hívója. Nem mindennapi életművének állít emléket Színek és hangulatok címmel a Thury-vár Márványtermében rendezett tárlat.

Szabó Péter Dániel

Magángyűjteményekből is ajánlottak fel festményeket a különleges tárlatra Fotó: Szabó Péter Dániel

Fotó: AngyalG

A 2005-ben elhunyt Újhelyi Gábor élete vezérelvének tanítványai szolgálatát tartotta. Polihisztor, mondták róla, hiszen tanított, írt, festett, kórusban énekelt, színjátszókörben játszott, szakkört vezetett, érméket gyűjtött, életre hívta a Thuri-gimnázium rajztagozatát. A sokoldalú, reneszánsz embernek emléket állító tárlaton Huszár Pál nyugalmazott egyetemi oktató méltatta a nem mindennapi életművet. Mint mondta, Újhelyi Gábor hitvallása szerint a művészet feladata a szép megláttatása, a gyönyörködtetés.

Magángyűjteményekből is ajánlottak fel festményeket a különleges tárlatra
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Történészként tanultam az altamirai barlangrajzokról, ám akkor azokat még úgy magyaráztuk, hogy készültek a vadászatra. Újhelyi Gábor barátom viszont azt mondta, ezek a rajzok az akkori ember szépérzékének a lecsapódásai voltak, s igaza lehet. Gábor művészetének alapelve ugyanis az volt, hogy neveljünk a szépre, láttassuk meg a szépséget a természetben és az emberben. Életművét folyamatos alkotómunka jellemezte, mintegy kétezer kép fűződik a nevéhez. Festőművészi léte mellett rajztanári, szakfelügyelői tevékenysége is óriási jelentőségű volt – hangsúlyozta Huszár Pál. Hozzátette, Újhelyi Gábor élete során az alkotás és a tanítás tökéletes harmóniáját valósította meg.

Az emlékkiállításon Józsa Eleonóra művésztanár az alkalomhoz illő műveket játszott zongorán. A tárlat október 1-jéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában