Interaktív vándorkiállítás érkezett Pápára

Élményszerű, interaktív, ismeretterjesztő vándorkiállítás hívja fel a figyelmet a világhírű holokausztáldozat, Anne Frank sorsára, példaértékű nyitottságára, az olvasás és az írás szeretetére a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

1942 nyarán Anne nővére behívót kapott „munkára” Németországban. A családfő, Otto Frank tudta, ez deportálást jelent, így a zsidó származású Frankék egy másik családdal több mint két évig rejtőzködtek a nácik elől Amszterdam belvárosában, míg fel nem jelentették őket.

A bujkálókat először Wes- terborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét Bergen-Belsenbe vitték tovább. 1945 márciusában, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg, anyjuk pedig Auschwitzban. Otto Frank megmenekült, hazatérvén értesült családja halálhíréről. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg. Miután elolvasta lánya személyes gondolatait, többek rábeszélésére 1947-ben kiadta Anne Frank naplója (Het achterhuis) címmel, amely világhírű lett.

Polovitzerné Antal Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, a kiállítás az amszterdami Anne Frank Ház révén jutott el Pápára. Az interaktív tárlat célja az ismeretterjesztésen túl az olvasás, a történelem, a művészet népszerűsítése, illetve az írásra való buzdítás.

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke beszédében úgy fogalmazott, a kamasz lány Anne Frank tele volt tervekkel, álmokkal, ám ideológiák és fegyverek útját állták, nem érhette meg a felnőttkort, de nyomot hagyott a világban, példát mutatva az utókornak a reményről, az akarásról, a bezártságban is szárnyaló kép­zeletről.

– Ez sajnos korrajz a holokausztról, még akkor is, ha „csak” egy kislány szemén keresztül látjuk. Sokan élték át ezen borzalmakat – jegyezte meg Schmidt Orsolya.

Az október 31-ig látogatható tárlatot Hédi Fanni, az amszterdami Anne Frank Ház oktatási csoportjának munkatársa mutatta be. Mint mondta, a holland múzeum több történelmi tárlat után 2010-ben a tinédzser Annét helyezte a középpontba. Az elsősorban 9–15 éveseknek ajánlott vándorkiállítás 2014-ben érkezett hazánkba. A tárlat idővonallal, idézetekkel, fotókkal ellátott tablókból, könyvekből, makettből áll. Az iskolai csoportokat interaktív foglalkozással várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában