Korzenszky Richárd fotókiállításával kezdődött az Ars Sacra Fesztivál

Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel Szentföldi pillanatok című fotókiállításával vette kezdetét az idei Ars Sacra Fesztivál Balatonalmádiban.

B. Virág Rita

Korzenszky Richárd fotóinak helyszíne keresztény hitünk forrása; az alkotások hűen tükrözik, milyen nagy szükség lenne a vallások közti megbékélésre

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az Ars Sacra Fesztiválról úgy tartják, az öröm és a harmónia ünnepe. Az országban már tizenötödik, viszont a tóparti településen harmadik alkalommal szervezte meg az eseményt szeptember első hetében a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület. Négy koncerttel és egy különleges hangulatú tárlattal készültek a rendezők.

Prőhle Gergely (balra) köszöntötte a közönséget Korzenszky Richárd (jobbra) kiállításának megnyitóján Fotó: Balogh Ákos/Napló

A programok sorát Korzenszky Richárd nyugalma­zott perjel Szentföldi pillanatok című fotókiállítása nyitotta meg a Pannónia Kulturális Központ és Könyv­tárban.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője köszöntőjében arról beszélt, a szentföldi kirándulás, zarándoklat mindig hitet megerősítő tapasztalás. Megelevenednek előttünk a bibliai képek, s attól fogva másképp olvassuk, értelmezzük majd a szent könyv sorait is. Kitért rá, már a Szentföldön is érezhető a 21. század hatása, hiszen például „Jézus-­szandált” is vásárolhatunk, és a fotókon pontos képet kapunk a modern világ fonákságairól. Ugyanakkor láthatjuk, hogy a művek helyszíne keresztény hitünk forrása, hűen tükrözik, milyen nagy szükség lenne a vallások közti megbékélésre.

A képek készítője, Korzenszky Richárd azzal nyitotta beszédét, hogy minden zarándokút egy kihívás. Elmesélte, első alkalommal borsódzott a háta, nem értette, mit keres ott, mi köze a Szentföldhöz. Ahogy teltek a napok, rádöbbent, a felszín mögött nem vette észre a lényeget.

– Mindannyian zarándokok, vándorok vagyunk, s min- denkinek a maga módján végig kell járnia Jézus útját, hordoznunk kell a saját keresztünket, amit senki rólunk át nem vehet – hangsúlyozta. Szerinte Európa másképp nézne ki, ha a család olyan fontos lenne, mint a zsidók számára, és ha el tudnánk fogadni egymást.

Korzenszky Richárd fotóinak helyszíne keresztény hitünk forrása; az alkotások hűen tükrözik, milyen nagy szükség lenne a vallások közti megbékélésre Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tárlat megnyitóján közreműködött Veresné Petrőcz Mária énekes.

A fesztivál ezután a vörösberényi erődített templomban folytatódott Balatonalmádi Vá­ros Ve­gyeskarának koncertjével, melyen közreműködött Korhecz Imola színésznő. Másnap a református templomban Susanna Nagy hegedűművész és a Gaudium Kamarakórus lépett fel. Az Áldott harmónia címet kapta az Orlando Kamarakórus és Nagy Csaba lantművész közös előadása a Szent Ignác-templomban.

A fesztivál pénteken zárul a Templomok éjszakájával egybekötött orgonakoncerttel, amit a Szent Ignác-templomban tartanak. Az orgonán annak tervezője és művészeti szakértője, Homolya Dávid András játszik 19 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában