Máig sem feledik, mit adott a bauxitbánya a városnak

A hagyományos bányásznapi ünnepségen a Kisfaludy utcában, a bányászati emlékmű előtt rótták le tiszteletüket az egykori dolgozók és hozzátartozóik.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: archív

Az egybegyűlteket Podányi Tibor nyugalmazott bányamérnök köszöntötte az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület tapolcai csoportja nevében is, majd Székely Je- nő, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének nyugdíjas-intézőbizottsági elnöke emlékezett a múltra.

Beszédében szólt a bányásznap eredetéről és a bányászat jelenéről. – Amikor a bányásznapon összejövünk, számtalan gondolat kavarog a fejünkben. Emlékek törnek fel, barátokat, munkatársakat, dolgos mindennapokat, a fiatalságunkat idézzük fel. Az ünnepek tartalma, mondanivalója gyakran változott. Mások voltak az 50-es évek bányásznapjai, amelyek a széncsatákról szóltak. Megint más, mikor a 60-as évek végén a szénbányászat visszafejlesztése zajlott. És más volt a bauxitbányászok által szervezett bányásznap Nyirádon, Halimbán vagy a 70-es, 80-as évekbeli Viszló-völgyi bányásznapok hangulata. A 90-es években a politika arra törekedett, hogy szeptemberi ünnepünket megszüntesse, de szerencsére ez nem történt meg.

Fotó: archív

A bányásztársadalom kitartott és ragaszkodott a bányásznaphoz és Szent Borbála tiszteletéhez. Azóta is jól megfér a két ünnep a bányászok lelkében. Amikor sorra zártak be a hazai szénbányák, mi azt hittük, hogy ezek a bauxitbányászatot nem érintik majd. Csalódnunk kellett, 2013 tavaszán a Bakonyi Bauxitbánya végelszámolással megszűnt. Azonban soha ne felejtsük el, hogy mit adott a bauxitbánya nekünk, a városnak, a környéknek. Volt idő, amikor ezt a városvezetés túlságosan leértékelte, de köszönet a jelenlegi városvezetésnek, amely egyre inkább értékeli és megbecsüli bányaipari múltunkat – mondta Székely Jenő.

Az ünnepség koszorúzással zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában