Egy héten át a mesék körül forgott a világ

A mesék, a népmesék történetei végigkísérik gyermekkorunkat. Amellett, hogy szórakoztatnak, tanulunk belőlük. A Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekrészlegében – a tavalyi kihagyás után – újra megtartották a Népmese hetét, melyre több száz óvodás és kis­iskolás volt kíváncsi.

Smidhoffer Eszter

A Kazinczy-iskola másodikos tanulói és mesélőjük

Forrás: könyvtár

A népmese napját 2005-ben rendezték meg először. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon különös figyelemmel forduljanak a magyar népmese felé.

Ehhez a kezdeményezéshez már a kezdetektől csatlakozott a Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekrészlege. Ilyenkor a gyermekkönyvtárosok heti rendezvénysorozattal, foglalkozásokkal tisztelegnek Benedek Elek munkássága és a népmese előtt.

Az egyhetes rendezvény alatt 14 csoport, 52 mesélő és több mint 350 résztvevő gazdagította jelenlétével a programot. Szép számmal képviseltették magukat az iskolások mellett az ovisok is, akik még Badacsonytördemicről is eljöttek mesét mondani, hallgatni. A tapolcai kisdiákok közül a Bárdos Lajos Intézményegységből voltak a legnagyobb létszámmal. A meghívott mesélők mellett sok önként jelentkező is akadt, aki elmondta kedvenc Benedek Elek-meséjét a gyerekeknek.

A kicsik ügyesen, fejből meséltek, sokan otthon, egyedül készültek fel. Emellett a család és a tanító nénik is aktívan részt vettek a felkészülésben, segítettek, ahol tudtak.

A Kazinczy-iskola másodikos tanulói és mesélőjük Fotó: könyvtár

A mesék végén minden előadó kérdéseket tett fel társainak a történettel kapcsolatban. Ezáltal nemcsak kellemes kikapcsolódást nyújtott a mese, hanem fejlesztette a gyerekek szövegértését is. Az óvodásokkal a könyvtárosok el is játszották az adott történetet, így még nagyobb élményt jelentett nekik a megelevenedett mese.

A legnépszerűbb mesék közé tartozott A só, A szürke ló, A selyp lányok, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és A három kismalac is. A könyvtárosok minden résztvevőnek, mesélőnek apró ajándékkal kedveskedtek. A foglalkozások végén pedig könyvajánlóval biztatták a gyerekeket a többi mese elolvasására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában