Római kori örökségünk: Szakmai tanácskozást tartottak a Laczkó Dezső Múzeumban

A város önkormányzata a Laczkó Dezső Múzeum szakmai támogatásával partner az Ister – A Duna régió országainak összekapcsolása a római kori utak mentén elnevezésű nemzetközi projektben, amely keretében a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a Pannon Egyetem kutatói és az önkormányzat munkatársai tanácskoztak november 15-én ókori eredetű kulturális örökségünk (újra)felfedezéséről és hasznosításáról.

Napló

A Laczkó Dezső Múzeum Látványkönyvtára adott otthont a szakmai rendezvénynek Fotó: önkormányzat/Domján Attila

A projekt első műhelymunkájának a Laczkó Dezső Múzeum Látványkönyvtára adott otthont. Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, maga is római kori régész, a kezdetektől biztosítja a projekt szakmai hátterét. Előadásában hangsúlyozta, hogy a föld mélye tér- ségünkben nagy lehetőségeket rejt, még jelentős tudományos leletekre bukkanhatunk a feltárások során, akár komoly áttörést is elérhetünk, miközben a tervezett élményásatásokkal a helyieket is közelebb hozzuk ehhez az örökséghez.

– Kulturális örökségünk akkor válik igazán élővé, ha azt összekötjük a helyi érdekeltekkel, a lakosokkal, akiknek tudniuk kell, milyen kincsek mellett mennek el esetleg nap mint nap; ebben a turizmus sokat segíthet – mondta Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának kutatója, aki előadásában részletesen foglalkozott a turizmus fejlesztésének ember- és természetközeli, alternatív vonatkozásaival.

– Megismerve a projekt célját, azaz, hogy nemcsak a tudományos feltárással, katalogizálással és konferenciák szervezésével foglalkozik, hanem legalább ilyen súllyal esik a latba az értékek közkinccsé tétele, örömmel csatlakoztam a kezdeményezéshez és lelkesen ismertettem a régészeti parkokat mint az utóbbi törekvés egyedülálló eszközeit. A régészeti park mindenkinek vonzó, de különösen a fiatalabbak, a gyerekek élvezik nagyon, miközben észrevétlenül rengeteget tanulnak – mondta el Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Kiállítóhely és a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Park vezetője.

A Laczkó Dezső Múzeum Látványkönyvtára adott otthont a szakmai rendezvénynek
Fotó: önkormányzat/Domján Attila

Az Ister fő célkitűzése az ókori római úthálózat ­újbóli felfedezése és örökségének újjáélesztése a Duna mentén, amely egyben a kulturális és természeti örökség fenntartható használatán alapuló fejlődés előmozdításának fontos eszköze. Veszprém mint projekt­partner a balácapusztai Villa Romana, a nemrég felfedezett nagyvázsonyi római kori település (Nagyreméz-dűlő), valamint Veszprém háromszögére, illetve az ezeket összekötő utakra helyezi a hangsúlyt – tudtuk meg Kiss Renátától, a projekt koordinátorától.

A műhelymunka-sorozat jövő januárban folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában