113 éve született

2021.12.07. 10:01

Molnár Gábor íróra emlékezett Csinger

Sírjának megkoszorúzásával emlékezett Molnár Gábor íróra születése 113. évfordulóján a Csingervölgyért Egyesület tagsága december elsején a csingervölgyi temetőben.

Tisler Anna

Egyesületi tagok a csingervölgyi temetőben

Forrás: Tisler Anna

A nagyszülei révén a városrészhez kötődő író emlékét a civil szervezet a Molnár Gábor Társaság megszűnése óta ápolja. Gerencsér Hilda, az egyesület elnöke olvasta fel Molnár Gábor Makk és jaguár című könyvéből a térséghez kapcsolódó részt, majd ismertette az író életútját. Ő és két testvére a nyarakat Ajka-Csingervölgyben töltötte a nagyszülőknél, amíg szüleik a vendéglátásban dolgoztak. Csingerben nagyon jól érezték magukat, sok élményben volt részük.

Molnár Gábor az első világháború idején az elemi iskola egy tanévét is itt végezte. Apja korán meghalt, ezért nem tanulhatott tovább, pincérként kezdett dolgozni, majd Pápán elvégezte a szakiskolát, mezőgazdász képzettséget szerzett. A Brazíliába induló rovargyűjtő expedíció vezetője lett 1930-ban. A kezében egy gyutacs robbant fel 1932. március 7-én, ennek következtében mindkét szemére elvesztette a látását. Feljegyzéseivel, gyűjteményével hazautazott, a gyűjtemény egy részét a Fővárosi Állatkertnek ajándékozta. 

Első írásai 1933-ban jelentek meg újságokban, majd hangzottak el a Magyar Rádióban. Kalandok a brazíliai őserdőben című első kötete 1940-ben jelent meg. Az 1950-es évektől ismert író lett, 26 önálló kötete, több mint 100 ismeretterjesztő írása jelent meg, műveit sok nyelvre lefordították. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában