Közös ékszerkészítés

2022.03.17. 15:00

Bőr- és nemeztárgyakból nyílt kiállítás Ajkán

Ticzer Beáta bőr- és nemezműves, a népművészet ifjú mestere, népi iparművész kiállítását nyitotta meg a városi múzeumban Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna szövő népi iparművész.

Tisler Anna

A bőr, a nemez és kombinációik a szépségérzetet mozdítják meg a kiállítás látogatóiban

Forrás: Gyarmati László

A Magyarpolányban élő alkotó első alkalommal mutatkozott be az ajkai művészetkedvelők előtt. A kiállító számára is meglepetés volt, hogy a magyarpolányi dalosok két dalt adtak elő a rendezvényen, majd Grőber József, a község polgármestere virággal köszöntötte őt. A Kezdetektől című kiállítás megnyitóján Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna elmondta, Ticzer Beáta falun nőtt fel, ezért is fontos számára a népi kultúra. Munkáiban a bőr, a nemez és kombinációik a szépségérzetet mozdítják meg a látogatóban. A tárgyakba beleivódik az ember gondolata, érzelme, hogy a befogadó által tovább áramoljon. 
Ticzer Beáta tanít és maga is folyamatosan képezi magát. A győri Kovács Margit művészeti általános és szakközépiskolában 9–11. évfolyamig készíti fel a diákokat a vizsgára. Pályázatokon is indul, a szegedi papucs újratervezésén második helyen végzett. Megszerezte a népi tárgyalkotó iparművész címet. Egyedi tervezésű tárgyaival divatbemutatón is részt vett. A megnyitón a kiállított darabok mellett egy tapogató várta az érdeklődőket, ahol kézbe vehették az alkotó által használt és készített anyagokat, a különféle bőröket, a nemezt. 
Április másodikán a múzeumban rendhagyó tárlatvezetést tart, majd a résztvevők tekeréssel ékszert készíthetnek. 
A kiállítás április 8-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában