Olvasópályázat

2022.05.06. 17:30

Személyisége kihat ma is nemzetünkre: Gárdonyi Gézára emlékeztek Devecserben

Gárdonyi Géza halála 100. évfordulóján rendezték meg az íróra emlékezve pénteken a kastélykönyvtárban a Gárdonyi Konferenciát.

Tóth B. Zsuzsa

M. Mester Katalin író, festő A nők ábrázolása Gárdonyi mozaikjaival címmel tartott előadást

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az esemény a Gárdonyi olvasópályázat eredményhirdetésével kezdődött, majd Bognárné Simon Katalin a 2018-ban alakult Gárdonyi Géza Emléktársaság elnöke üdvözölte a társaság és az eseménynek helyet adó Devecseri Kastélykönyvtár és Művelődési Központ, mint szervezők nevében. Mint elmondta, az emlékkonferenciának másodszor ad helyet a város. A társaság hazánkban egyedüliként elkötelezett például az író öröksége megőrzése és művei népszerűsítése tekintetében.

A konferencia résztvevői között ott voltak a Gárdonyi települések képviselői is
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere köszöntőjében leszögezte, hogy mindannyian büszkék az általuk képviselt településekhez kapcsolódik Gárdonyi Géza, akinek munkásságét nehéz összefoglalni. - Író, költő, újságíró, a Magyar Tudományos akadémia tagja, zeneszerző, néptanító volt, utóbbi Devecserben. Kora elismert személyisége volt, munkássága kihat ma is nemzetünkre. A városban lépten nyomon találkozunk Gárdonyi emlékével, de az idei évben halála 100. évfordulója is egyben. Jövőre születése 160. évfordulóját köszöntjük - mondta a polgármester.   

A Gárdonyi Géza életének állomásait jelképező 21 Gárdonyi település megjelent képviselői közül Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Gárdonyi művei aktuálisabbak ma, mint valaha. Szőlősgyörök polgármestere, Klotz Péter szerint az utókor feladata őrizni és átadni Gárdonyi emlékét. Morvai János, Kál polgármestere szerint az író életének 21 helyszíne hozzájárult, hogy az író az legyen, akivé vált.  

Tuba Mária kutató, nyelvész arról beszélt, hogy milyen szerepe van Gárdonyi írói életművének a szóbeli érettségi vizsga témakörei között
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

M. Mester Katalin író, festő A nők ábrázolása Gárdonyi mozaikjaival címmel tartott előadást, Balázs Géza nyelvész professzor Gárdonyiról, mint nyelvművészről beszélt. Előadást tartott Lengyel Gyula atya, Cs. Varga István irodalomtörténész, professzor Gárdonyi és Dante kapcsolatát vázolta, Tuba Mária kutató, nyelvész arról beszélt, hogy milyen szerepe van Gárdonyi írói életművének a szóbeli érettségi vizsga témakörei között. Keller Péter Gárdonyi kutató, az író dédunokája, szellemi öröksége őrzője az Egri csillagok és a bor kapcsolatát írta le.

Balázs Géza nyelvész professzor Gárdonyiról, mint nyelvművészről beszélt
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A program résztvevői megkoszorúzták az író mellszobrát, majd a Nagy-Somlói Borvidék borversenye eredményhirdetése és a Gárdonyi kórustalálkozó zárta az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában