Tömörített élettörténetek

2022.06.02. 14:00

Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás Ajkán

Fabula animae – Lélekmesék címmel nyitotta meg Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművész kiállítását Padné Szabó Mária nyugalmazott középiskolai tanár az ajkai Városi Múzeumban.

Tisler Anna

Kapolcsi Kovács Csaba (a kép jobb szélén) számítógépes grafikával rajzolta le a dalok szövegét

Forrás: Györkös József

Az alkotó Kapolcson nőtt fel. Szép emlékeket őriz gyermekkorából, amelyeket a szüleit fiatal korukban ábrázoló fotó erősített fel, amelyet nemrég talált meg. 
Sorra jelentek meg lelki szemei előtt azok az ismerősök, akik kapcsolatban voltak a családdal. Az emberekhez pedig azonnal történetek kapcsolódtak. Nekilátott, hogy lerajzolja azokat. Így készült el az a 26 megrajzolt mese, amelyek többet mondanak, mint a legpontosabban megfogalmazott mondatok. Minden egyes grafikán jól felismerhetők a főszereplők, de elsősorban nem arcvonásaik vagy alkatuk, hanem személyiségjegyeik, gesztusaik, lelkületük alapján. Ezek a grafikák tömörített élettörténetek, képbe sűrített lélekmesék. 
– Egyedi az ötlet és a nézőpont is. Nincs a megrajzolt meséknek közepe és széle, eleje vagy vége. Nincs elő-, oldal- vagy felülnézete. Mégis van a Kapolcsot ismerők számára minden történetnek tere, ideje, szereplői. A mindennapok megszokott dolgait olyan szokatlan szemszögből láthatjuk, ahogy az élet lényege sűrűsödik össze az alkotó szemében – szólt Padné Szabó Mária. 
Az alkotásokon felvonul a szürke szín valamennyi árnyalata, láthatóak a falusi élet tárgyai. 
A megnyitón Baranyai Ferenc és Papp Ferenc zenélt, Kapolcsi Kovács Csaba számítógépes grafikával rajzolta le a dalok szövegét. A kiállítás június végéig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában