Muzsika a városban

2022.07.21. 07:00

Az első nap az Utcazenén rögtön közönségsiker lett

Július 20-án, szerdán indult el az Utcazene fesztivál, megtelt élettel a megyeszékhely, és további három napig élvezhetjük majd a tehetséges zenészek előadásait.

Horváth Virág

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az első napon Danny koncertje helyett (ugyanis nem érte el a repülőjét) rögtön Peter Jonessal találkozhattunk a Kossuth utca alján, az utcazenész megállóban. Peter brit zenész, az elmúlt évek során az utcákon és fesztiválokon játszott szinte a világ minden pontján. Egy nagyon közvetlen és kedves embert ismerhettünk meg a személyében, aki minden dala előtt elmesélte annak születését. A dalai között találhattunk az életről, a szerelemről és az utazásról szóló dalokat is. Peter elmondta, nagyon örül, hogy ismét Magyarországon lehet, mindig nagy szeretettel tér ide vissza.

A szerdai napon a Gizella udvarban Alice Tunney francia-angol dalszerzővel is találkozhattunk, aki 2019-ben kezdett utcazenélni London, Dublin és Párizs utcáin, majd elkezdte saját szerzeményeit írni és bemutatni olyan kedvenc feldolgozás dalai mellett, mint a Wicked Game (Chris Isaac), a House of the Rising Sun (Animals) vagy a Hallelujah (Leonard Cohen). Repertoárját aztán később párizsi kávéházakban és éttermekben kezdte előadni, majd 2021-ben Brüsszelbe költözött, ahol megjelentette első EP-jét Alice in Brokenland címmel.

Tiszta hang, tisztának és törékenynek tűnő lélek, akusztikus, néha elektromos gitár, szívből jövő dalok álmokról, szerelemről, gyászról, titkokról, visszafogott, nem hivalkodó, melankolikus előadásban – így érezhettük magunkat a koncertjén.

A csütörtöki napon Totoroval és a kedvencünkkel, akit a leginkább várunk, Daniel Dochertyvel is találkozhatunk az Utcazene fesztiválon, de érdemes lesz a magyar előadókat is nyomon követni, hiszen fellép a Kijube is pénteken, az Óváros téren. A DAL 2022-ből ismert zenekar veszprémi székhelyűzenekar 2018-ban alakult Budapesten, és Silent Creatures című bemutatkozó daluk mindjárt harmadik helyezést ért el az Ígéretes Titánok zenei blog 2018-as dalversenyén. Ugyanebben az évben jelent meg első EP-jük a legnagyobb streaming szolgáltatókon is. A Dalban Holnap majd elhiszem című szerzeményük jutott be a műsor TOP40 dala közé, így az élő válogató műsorba és az A38 Akusztikba is. A Kijube 2021-től a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat egyik delegáltja, 2022-ben a szerb és a litván Európai Kulturális Fővárosokban képviselték a Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosát Újvidéken és Kaunasban, valamint a VéNégy Fesztiválon is felléptek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában