Petőfiék képekben

2022.08.08. 09:22

Lázadó fesztiválozók Kapolcson

Vajon mit csinálnának Petőfiék a legismertebb magyarországi kulturális, összművészeti fesztiválon? Hol foglalna helyet szerelme, Szendrey, és melyikükkel beszélgetne Juhász Anna irodalmár a színpadon? A Petőfi-bicentenárium apropóján egy rendhagyó, humoros montázssorozatban emlékezünk meg a reformkor nagyjairól, akik most kiléptek a festményekből, és belevetették magukat a kapolcsi forgatagba.

Széchenyi Istvánt nem érdekli a 40 fok, ő a félmeztelen fiatalok közt is államférfiként reprezentálja magát, igaz, kicsit zavarja, hogy senki sem ismeri fel

Legalább egy olyan jelző tapad ismert, reformkori hőseink nevéhez, amelyet mindannyian ismerünk. A nagyságukat jelzi, de csak kevesen ismerik a kultúránkat meghatározó, személyes összefüggéseket, amelyek árnyalják a korszak vagy akár forradalom eseményeit. 
Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire, hat évvel ezelőtt ezek a kreatívok bejárták a világot. Ebből a művészeti anyagából inspirálódva hívta egy izgalmas játékra a Petőfi Ügynökség Neményi Márton fotóriportert, aki maga is készített már hasonló sorozatot korábban. Első ízben összegyűjtötték a legismertebb festményeket reformkori karakterekről, kulturális programokat szerveztek Kapolcsra, majd a kulturális programokon készült fotók vizuális kontextusaiba helyezték a festményeken szereplő karaktereket. És hogy hogyan érezték magukat Petőfiék a fesztiválon? A fotósorozatból kiderül.
 

 


További információk a Petőfi-emlékév kulturális programjairól: 
www.petofi.hu
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában