Kerek évforduló

2022.09.23. 15:30

Háromnapos programsorozattal emlékeznek Kisfaludyra Sümegen

Szeptember végén ünneplik Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulóját. Ebből az alkalomból idén háromnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek a költő előtt szülővárosában.

Szijártó János

Az elmúlt években már többször szerveztek szeptember végén Kisfaludy emlékszüretet, ám az idén egy igazán nagyszabású eseménysorral tisztelegnek a 250 évvel ezelőtt született költőre

Fotó: Szijártó János / Veszprémi Napló

A programok a péntek délelőtti konferenciával indultak a Hotel Kapitányban, amelynek megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter és Végh László polgármester polgármester köszöntötte a résztvevőket. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megszervezett Kisfaludy 250 rendezvénysorozat konferenciáján Kisfaludy Sándor leszármazottja, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár is megszólalt, méltatva a hagyományok ápolásának sümegen tapasztalható remek példáját. A Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgatóhelyettese, Török Petra az irodalmi emlékházak szerepéről, közösségi szerepvállalásáról tartott előadást, értelemszerűen érintve a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház tevékenységét is. Németh István Péter költő Kisfaludy és Petőfi kapcsolatát vázolta fel, Nagy-Luttenberg István történész Kisfaludy katonaéveiről, Praznovszky Mihály irodalomtörténész színháztörténeti jelentőségéről és hatásáról beszélt. 

Fotós: Szijártó János / Veszprémi Napló

Az Örömóda irodalomtörténeti jelentőségéről Nyáry Krisztián író, irodalmár szólt, a sümegi vonatkozásokat pedig Oszkai Réka a Kisfaludy Művelődési Központ igazgatója és Tóth G. Péter kurátor, történész ismertette.

Fotós: Szijártó János / Veszprémi Napló

A konferenciával párhuzamosan kezdődött meg a művelődési központban A nyughatatlan lélek című, Kisfaludy életét bemutató színdarab nyilvános főpróbája, amelyet szombaton este 19 órakor láthatnak az érdeklődők. A zenés-táncos mű a 250 éve született Kisfaludy Sándor életéről szól, sümegi és tapolcai amatőr színjátszók előadásában, N. Horváth Erzsébet rendezésében. A darab zenéjét Márió, a harmonikás szerezte, míg a táncos jeleneteket a Szabó Csaba vezette Tördemic Néptáncegyüttes tagjai mutatják be. A hétvégén természetesen sok más zenés, irodalmi, történelmi program várja az érdeklődőket a Kisfaludy téren, az emlékház udvarán, a püspöki palotában, a Palotakertben és a művelődési központban. Itt vasárnap este 19 órától a magyar néptánc kiemelkedő képviselői lesznek Sümeg vendégei. Kovács Norbert Cimbi és barátai az Üzenet haza című dramatikus néptáncjátékkal mutatkoznak be a közönségnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában