Pajta program

2023.05.14. 21:00

Nánán együtt néptáncoltak a bakonyiak (videó)

Bakonyi hallgató szólalt meg furulyán, és akkor sem állt le a banda a zenéléssel, amikor libbentek a szoknyák Bakonynánán a környékbeli néptáncosok közös táncházában, pedig a népzenészeknél hagyomány, abbahagyják a muzsikálást, ha a ritmusukat követők nem elég szépen ropják.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A furulyás dünnyögéssel egészíti ki a zenélést azoknál a hangoknál, amiket hangszerével nem tud megszólaltatni – derült ki a bakonyi hallgató megszólaltatása előtt, és hallhattuk a dalt: „Behajtom tinómat a zirci vásárba, kerestet engemet a vármegye zsandárja...". Azt szintén elmesélték a muzsikusok, hogy belehúz a prímás a játék közepébe, azaz jellegzetes mozdulattal leállítja a muzsikálást, és akár visszaadja a legénynek a pénzt, amit a bandának szánt, ha nem elég jó táncos. Bakonynánán ez nem fordult elő, mikor a Kákics együttes húzta a talpalávalót és Lippert Ferenc vezette a táncházat a környékbeli néptáncosok találkozóján.

– A kistelepülések kapcsolatát szerettük volna bővíteni programunkkal. Látszik a környékbelieken, szívesen vannak együtt, a tánc, a zene, az éneklés pedig még inkább összehozza az embereket, az egyik jelentős összekapcsoló erőt adja nekünk, arra pedig már rájöttünk, hogy összehangolva törekvéseinket többre juthatunk. A környékbeli néptáncosoknak, más táncos kedvűeknek szervezett eseményünket is együttműködés alapozta meg, az a projekt, melynek során ugyancsak pályázati támogatás révén több bakonyi faluban kutatók segítették a helyi értékek újrafelfedezését, együtt tálalását – mondta el Németh Zsuzsanna bakonynánai polgármester.

S ha már Bakonynána, akkor sváb gombóc, mert természetesen a házigazdák ezúttal is helyi ételekkel látták vendégül a táncolókat: a töpörtyűs káposztát, a mákos bucinudlit és a hagyományos étel egy vega változatát is megkóstolhatták. A táncház a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-projektév támogatásával valósult meg, Bakonynána, Nagyesztergár, Jásd és Borzavár közös Pajta programja keretében. A négy falu eseménysorozata idén Nagyesztergáron művészeti és versmondó versennyel, Jásdon a Mária-szobor új öltözetének bemutatásával, Borzaváron a települések lakóinak közös színdarabjával, előadásának premierjével folytatódik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában