Egy magyar a Gulágon

2023.07.20. 07:00

Könyvbemutató a kommunista pokolról Lovason

Lovason a Stefanovszky-házban mutatták be a hétvégén Illés György irodalomtörténész, író, újságíró, a Magyar Rádió évtizedekkel korábbi veszprémi tudósítójának legújabb kötetét, az Egy magyar a Gulágon című dokumentumregényt.

Veol.hu
Pintér Kornél, Menczer Erzsébet és Illés György a könyvbemutatón
Forrás: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete , a SZORAKÉSZ közös rendezvényén a kánikula ellenére is zsúfolásig megtelt a helyszín. Az eseményt szervező Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte Menczer Erzsébetet, a kötet kiadását támogató és az előszót író SZORAKÉSZ elnökét, akinek 2012-ben fideszes országgyűlési képviselői indítványára az Országgyűlés november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította, valamint a jelenlegivel együtt a 32. könyvét jegyző Illés Györgyöt.

Menczer Erzsébet bemutatta a szerzőt, aki a rendszerváltás után a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként segítette a helyszínen kutatók munkáját, így került kapcsolatba, majd közeli barátságba édesapjával, Menczer Gusztávval, a SZORAKÉSZ alapító elnökével, aki maga is 9 évet raboskodott a szovjet kényszermunkatáborokban, köztük a hírhedt kolimaiban is. 

Illés György elmondta, hogy harmincéves anyaggyűjtés, a túlélőkkel készített interjúk sokasága alapozta meg dokumentumregénye hitelességét, mellyel emléket kíván állítani a szovjet megszállók által szovjet koncentrációs táborokba hurcolt 800 000-900 000 magyar honfitársunknak, akik közül csupán – éppen Menczer Gusztáv kutatásai szerint – 223 ezren térhettek haza szülőföldjükre. 

A helyszínen elhangzott, hogy a szerző édesapja egyébként az éppen 100 éve született Illés Lajos irodalomtörténész, kritikus, a legendás Új Írás alapító főszerkesztője. A dedikálással zárult író-olvasó találkozó megrendítő része volt, amikor annak végén a hallgatóság soraiban helyet foglalók közül többen is előadták hozzátartozóik emberfeletti szenvedéseit, megpróbáltatásait a szovjet kommunista pokolban, felvetve a magyar hatóságok közreműködésének felelősségét százezrek családi tragédiájában. 

A rendezvény időtartamában a helyszínen megtekinthetők voltak a Stefanovszky-ház egy másik programján, a lovasi önismereti és képzőművészeti alkotó foglalkozásokon készült művek is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában