Sugárzó erő

2024.02.05. 16:00

A Szentföld varázsa - Korzenszky Richárd fotóiból nyílt kiállítás Herenden

A szent helyeknek sugárzó erejük van, mondta Korzenszky Richárd bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója a herendi művelődési ház tárlatán.

Balla Emőke

Fotó: Fülöp Ildikó

A Szentföld varázsa címmel nyílt kiállítás a Pesovár Ernő Művelődési Házban. Bati János igazgató kérte meg a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjelét, mutassa be fotóit a herendi közönségnek. Az alkotó a szentföldi fotókat választotta. Sok helyen járt már a világban, de az volt a vágya, hogy zarándokként a Szentföldre eljuthasson. 2008-ban volt először Izraelben, azóta összesen tizennégy alkalommal, csoportokat vezetett. Mint mondta, a turista információt keres, a zarándok élményt. Másként olvassa, hallgatja az a Szentírást, aki eljutott a Szentföldre. Valóban létezik a „genius loci”, a szent helyeknek sugárzó erejük van. A fotók visszaadják, hogy részesei vagyunk egy nagy egésznek. Korzenszky Richárd úgy fogalmazott: nem tartja magát fotóművésznek, sem amatőrnek, sem fotográfusnak. 1955 karácsonya óta fotózik, azóta hozzá tartozik a fényképezőgép. A fotó hozzásegít ahhoz, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is. Szólt „Az Úr házába felmegyünk...” című útinaplójáról, úti jegyzetekről, mely bemutatja, hogyan hódította meg őt a Szentföld. Végül rövid imádságot mondott azért, hogy ismét béke legyen Izraelben.

A kiállítást Présing Mátyásné Baracskai Erika nyitotta meg, aki Richárd atyával tizenháromszor járt csoporttal Izraelben, s a tihanyi apátságban munkatársaként dolgozott. Azt mondta, a zarándokok számára felolvad az idő, más dimenzióba kerülnek, úgy érkeznek Izraelbe, hogy keresnek valamit. Számára ma is Jeruzsálem a világ közepe. Lenyűgöző a tudat, hogy Jézus ott járt, az ember érzi, hogy nincs egyedül, minden helyzetben vele van Isten. Richárd atya fotói visszaadják a Szentföld csodáját, hálás azért, hogy részese lehetett ennek.

A közönség soraiban sokan voltak, akik Korzenszky Richárd egy-egy izraeli útján részt vettek, most emlékeiket idézték. A megnyitón Dávid Roland énekes a Jézus Krisztus Szupersztárból adott elő részleteket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában