Kultúrpiac Zircen

2024.02.17. 20:00

Tízet vihet, tízet hozhat – Kincskeresésnek tartják a piaci könyvcsereberét a bakonyi könyvmolyok (galéria)

A piaci könyvcsereberét azért tartom jó ötletnek, mert ez olyan nekünk, mint a kincskeresés: itt olyan kötetekre lelhetünk, amik már nem kaphatóak, talán el is felejtettük már, hogy diákkorunkban olvastuk, és most újra rátalálhatunk a szívünknek kedves, könyv formában kinyomtatott történetekre, egyebekre" – mondta az egyik vásározó a zirci kultúrpiacon.

Rimányi Zita
Cziráki Istvánné és Cziráki István
Cziráki Istvánné és Cziráki István az unokáinak talált pár szép mesekönyveket a piaci csereberén
Fotó: Rimányi Zita / Napló / Forrás: Veol

A zirci termelői és kézműves piac szombaton egészült ki először kultúrpiaccal, azaz könyvcsereberével. Tízet vihetett mindenki a vásárba ezzel a céllal, és tíz másikat vihetett haza. Ezen az első alkalmon többen voltak, akik csak otthagytak a kitett asztalokon köteteket, mások pedig csak válogattak a kínálatból – és ez jó kezdetét jelzi a környezetvédelmi, közösségépítő célú kezdeményezés megvalósulásának.

Nem előzmények nélküli ez a fajta könyvbörze, egy korábbi piaci csereberén egy egész hagyatéknyi könyvet hagyott ott valaki, abból hétről hétre válogathattak a vásározók, mostanra fogyott el. Ezért hirdették meg az első könyvekre specializált csereberét, ami olyan jól sikerült, hogy most megint hetekig ki-ki a kosarába belerakhat a sajt, a kolbász, a savanyú káposzta, a tojás mellé néhány könyvet is, ha talál olyat, ami tetszik neki. 

Vásári könyvcserebere
Vásári könyvcserebere – Több asztal megtelt a zirci piacon érdekes kötetekkel, albumokkal, lexikonokkal, szótárakkal, neves szerzők romantikus és kalandregényeivel
Fotó: Rimányi Zita /Napló / Forrás: Veol

Egyelőre újabb köteteket nem fogadnak, de tervezik a szervezők a mostani alkalom folytatását is. Sőt, Simoncsics Gábor és Árgyelán Alexandra, a Vidéken „Bénázók" Egyesület vezetői, a piac működtetői azt mondták, hogy a versfelolvasás olyan jól sikerült, hogy többen azt kérték, külön ilyen alkalmakat rendezzenek, ne csak a piaci nyüzsgésben. Engednek a kérésnek, mert jó ötletnek tartják. További részletekről és a zirci piac harmadik évéről hamarosan megjelenő podcastunkban beszél részletesen Simoncsics Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában