Veol podcast

2024.03.24. 15:00

A veszprémi egyházmegyés papok kihágásairól írja a doktori disszertációját Fogl Krisztián történész-muzeológus (podcast)

Tanárnak készült, történész diplomát szerzett, kedvenc szakterülete a 18-19. századi magyar történelem, a korabeli egyház- és művelődéstörténet; a 2021-ben a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban bemutatott Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás koordinátora a műsor vendége Fogl Krisztián, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum történész-muzeológusa.

Veol.hu

A beszélgetésből kiderül, eleinte nem volt kedvenc tantárgya a történelem, majd a középiskolában több tanára hatására örökre elköteleződött a történelemmel. Első kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumnál a Szent László emlékezete – 2017-ben rendezte, majd 2018-ban részt vett egy lengyel tárlat létrehozásában. Ezután közreműködött az Ami a Szent Jobbot takarta című kamarakiállítás megvalósításában. Elmondta, kedvenc kutatási területe a veszprémi egyházmegyés papok kihágásai; az alsópapság fegyelmi ügyei adják doktori disszertációjának témáját is. Talán a legfontosabb munkája volt a Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja című kiállítás, amelyet koordinátorként jegyez. Beszélt a Laczkó Dezső Múzeum Emlékgép új állandó kiállításáról, amelyet egy nagyon modern, innovatív kezdeményezésként jellemzett. Több tanulmánya jelent meg Veszprémi Szemle című a várostörténeti folyóiratban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában