Húsvét

2024.03.31. 11:30

Tojáspatkolás – Ilyen szinte nincs, de Zircen megmutatták, lehet kalapáccsal díszíteni a tojást (képgaléria)

Patkolás miniben. Kalapáccsal, de mégis egészen finom, apró mozdulatokkal. Igen, ez az "ilyen nincs, és mégis van" kategória, de kerülhetnek patkók a törékeny tojáshéjra. A szakma egyik mestere Zircen bemutatta a tojáspatkolást.

Rimányi Zita

A zirci Erdélyi Baráti Kör Egyesület még tavaly nyáron látta vendégül azokat, akik a bakonyi kisváros erdélyi testvérvárosából, Barótról érkeztek a Zircikon fesztiválra. A delegáció tagja volt Józsa József, aki ért egy különleges tojásdíszítéshez, és a Reguly-múzeum kertjében be is mutatta tudását, azt, hogy is néz ki a gyakorlatban a tojáspatkolás.

A Székelyföldről a Bakonyba érkezett mester, Józsa József mutatta be a tojáspatkolást Zircen
A Székelyföldről a Bakonyba érkezett mester, Józsa József mutatta be a tojáspatkolást Zircen 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Egyébként ezek a megpatkolt, fémdíszekkel, patkóformákkal felszerelt tojások korábban nem csak húsvét környékén számítottak becses ajándéknak, de az utóbbi években azért persze inkább jobbára a húsvéti szertartások, családi ünnepi programok idején kerülnek előtérbe. S bizony alkotókedvűek a helyiek is, az Öreg-Bakonyban élők, de rácsodálkoztak a nyári tojáspatkolásra, a székelyföldi mester munkájára.

Tojáspatkolás – Mi is történik ilyenkor és mi okból? 

Mivel ez egy magyar szokás, magyarok találták ki, csak a magyarlakta vidékekre jellemző, persze, hogy van köze a virtuskodáshoz és a szakértelemhez is. Az emlékezet úgy tartja, hogy patkolókovácsoknak jutott eszükbe, kipróbálják és így bizonyítják, hogy nemcsak erő kell feladatukhoz, hanem nagyfokú precizitás, kézügyesség is. 

Ilyen az, amikor apró fémdíszek kerülnek a kifújt tojáshéjra, szegecseléssel
Ilyen az, amikor szegecseléssel apró fémdíszek kerülnek a kifújt tojáshéjra
Fotó: Rimányi Zita / Napló


Azóta viszont az egyik tojásdíszítési móddá vált. A hagyományos tojáspatkoláshoz kell egy kifújt tojás, a törékeny héjához szegezik hozzá a külön megformált kis fémdíszeket, amik gyakran patkóformájúak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában