foci

2018.02.17. 10:00

Évtizedeken át tett a Bányászért

Szabó Béla, a Várpalotai Bányász SK egykori elnöke és kiváló labdarúgója volt a Loncsosi esték legutóbbi vendége.

Szabó Péter Dániel

Szabó Béla saját élményein keresztül beszélt a VBSK történetéről Fotó: Szabó Péter Dániel

A ma is aktív sportember a szép számú közönségnek pályafutásáról éppúgy mesélt, mint a nagy múltú sportkörről.

A Vaczula István elnök vezette Loncsosi Baráti Kör rendezvényének ezúttal is a Tési-dombon található volt Béke étteremben kialakított közösségi helyiség adott otthont. A több éve sikerrel megrendezett Loncsosi esték sorozatban ezúttal is egy jól ismert közéleti személyiség, a VBSK egykori elnöke és labdarúgója, Szabó Béla volt a vendég.

Szabó Béla saját élményein keresztül beszélt a VBSK történetéről Fotó: Szabó Péter Dániel

A várpalotai sportéletet fókuszba állító előadáson a ma is aktív sportember személyes élményein, pályafutásán keresztül idézte fel a VBSK történetének fontos pillanatait. – A sporttal már gyermekként szoros barátságot kötöttem. Először 1954-től ’56-ig lovagoltam, ám a forradalom után a szakosztály megszűnt, 1957 tavaszán pedig kaptam egy meghívót a Várpalotai Bányász Sportkörtől. Így lettem labdarúgó, s töltöttem el több évtizedet a VBSK kötelékében. Ma is emlékszem, amikor Király Tibi bácsi félrehívott, s azt mondta: jobbszélsőt akar csinálni belőlem. Az első alkalommal 1958 márciusában léptem pályára a Bányász felnőttcsapatában Keszthelyen, az NB III-as bajnokságban. Egészen 1972-ig szolgáltam labdarúgóként a klubot, 351 mérkőzésen léptem pályára s 53 gólt rúgtam várpalotai színekben – idézte fel pályafutását Szabó Béla.

Az egykori labdarúgó előadásában felidézte azokat a jelentős mérkőzéseket, így a magyar válogatott ellen vívott találkozókat is, amelyeknek ő maga is részese volt. A VBSK 1964-ben megnyerte az NB III-as bajnokságot, 1965-ben pedig csak egy hajszálon múlt, hogy az NB II-ben is aranyérmet szerezzenek. Egy évvel később, 1966-ban aztán sikerült megszerezni a hőn áhított bajnoki trófeát, így a gárda sok ezer várpalotai futballszurkoló legnagyobb örömére az NB I/B-ben vitézkedhetett tovább.

Szabó Béla labdarúgó-pályafutása befejezését követően sem szakadt el szeretett klubjáról, 1982-től 1995-ig elnökként vezette a Várpalotai Bányász Sportkört. Napjainkban is aktív, különböző civil szervezetek, köztük a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tagjaként népszerűsíti a sportot s őrzi a VBSK hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!