Spartan Ultra Beast

2018.03.24. 20:00

Az ajkai Kováts György a világ legjobbjai között

Szinte lehetetlen erőpróba, egyensúlyozás a fizika határain, az ember szíve az agyában dobog, miközben már minden izma lassan felmondja a szolgálatot!

Kovács Erika

Kováts György: 2018 jól indult, ugyanis egy téli, szlovákiai versenyen sikerült a kvalifikáció a Spartan Race Európa Bajnokságra, így idén nyáron irány Franciaország! Fotó: Spartanrace

Csak a legkeményebbeknek sikerül

Ilyen a Spartan Ultra Beast verseny, ahol 45 kilométeres távon 60 akadályt kell legyőzni és 3000 méter szintkülönbséget nehéz terepen, gyakran sípályákon, például szögesdrót alatt kúszva, sárban dagonyázva, falat mászva, tüzet átugorva, homokzsákot cipelve, érzékelteti az ajkai Kováts György terep- és akadályfutó a verseny légkörét, amit csak a legkeményebb versenyzőknek sikerülhet végig küzdeni.

Kováts György: 2018 jól indult, ugyanis egy téli, szlovákiai versenyen sikerült a kvalifikáció a Spartan Race Európa-bajnokságra, így idén nyáron irány Franciaország! Fotó: Spartanrace

- Miért tetszett meg ez a típusú verseny? A kőkemény küzdelemért, az embert próbáló kihívásért, hogy az ember feszegeti saját határait, jegyzi meg a fiatalember, aki reklámgrafikusként dolgozik, és már sokféle sportot kipróbált, mindig is aktívan töltötte szabadidejét. Kedvelte a hegyi kerékpározást és túrázást, a kirándulást, a falmászás, a motorversenyzést, és mindig azt mondta, csak futni nem fog. Ma már azt tekinti furcsának, ha pár napig nem fut valami miatt.

Egy-egy ilyen versenyen öt-hétezer ember is elindul

Passziójáról elmondja, a Spartan Race a futóversenyek viszonylag friss ágának, a terep-akadály futóversenyeknek egyik legnépszerűbb, világszerte elterjedt képviselője. Egy-egy ilyen versenyen öt-hétezer ember is elindul akár, főleg a kisebb távokon.

Az akadályfutó versenyen az ember feszegeti fizikai és szellemi határait,

az komoly kihívást jelent, hogy a táv legyőzése mellett változatos akadályokat is le kell küzdeni, a lehető legrövidebb idő alatt legtöbbször nagyon szép környezetben.

- Az első ilyen versenyt a világon 2010-ben, Magyarországon 2014-ben rendezték meg, én 2015-ben voltam ilyen megmérettetésen elsőként, akkor még csak nézőként, és a látvány azonnal magával ragadott. Sportos múltammal és egy rövid felkészülés után 2016 áprilisában már rajthoz is álltam különösebb eredmény nélkül, idézi a kezdeteket a fiatalember. Hozzáfűzi, már akkor eldöntötte, hogy ezzel a sporttal foglalkozik a jövőben, amelyért tudatosan elkezdte az edzést, feláldozva az addigi hobbijait is. Aztán 2017-ben négy országban már kilenc versenyen indult csapatban második, illetve egy harmadik helyezést értek el. 2017-ben Open kategóriában, magyarországi pontversenyben a legeredményesebb versenyző lett. Ekkor már speciálisan ezekre a versenyekre kialakított erdei pályákon edzett, hetente több alkalommal is. Sokat segítettek felkészülésében ajkai sporttársai, akik szintén szép eredményeket értek el a versenyeken.

Három különböző távon mérettethetik meg magukat

Az akadályversenyek, amelyeket gyakran sípályákon rendeznek meg, lényegében a katonai kiképzésekre hasonlítanak: a versenyzők nehéz terepen többek között szögesdrót alatt kúsznak, sárban dagonyáznak, falat másznak, tüzet ugranak, homokzsákot cipelnek. Három különböző távon mérettethetik meg magukat, így mindenki megtalálja az edzettségi szintjének megfelelő kihívást. A Spartan versenyek kapcsán elmondja, Sprint a versenyek „előszobája” (öt kilométer, minimum 20 akadály), ami megfelelő felkészülés mellett legyőzhető táv azoknak is, akik még csak ismerkednek az akadályversenyekkel. A Super (13 kilométer, minimum 25 akadály) már komolyabb előkészületeket igényel.

A Beast (vagyis Szörny) pedig a versenyek nehézfiúja, még a legelszántabb, rutinos versenyzőknek is komoly kihívást jelent a 20 kilométeres, tehát közel félmaratoni táv, minimum 30 akadállyal. Aki mindhárom távot teljesíti egy naptári éven belül, az a Spartan Trifecta medált is elnyeri, ami már önmagában is szép teljesítmény egy hétköznapi ember számára. György 2017-ben háromszor teljesítette mindhárom távot, illetve egy speciális Ultra Beastet is, amelyen 45 kilométeres távon 60 akadályt kellett legyőzni, és 3000 méter szintkülönbséget!

– Szinte lehetetlen erőpróba, egyensúlyozás a fizika határain, az ember szíve az agyában dobog, miközben már minden izma lassan felmondja a szolgálatot! – érzékelteti György a kőkemény küzdelmet. Úgy mondja, ez igazi megmérettetés, a világ országaiból érkező indulók mintegy fele be se tudja fejezni a versenyt, amely közel 10 órán át tartó megmérettetés, ami fizikailag és mentálisan is feszegeti az ember teljesítőképességét.

Állítja, nagy vonzereje ennek a sportnak a csapatban való edzés, és arra is lehetőség van, hogy az ember csapatban is versenyezzen. Így sok embert lehet megismerni, és új barátokat is lehet szerezni, akik hasonló érdeklődési körűek. Az edzések kitűnően összekovácsolják a csapatot, mindenki talál feladatot, van, aki akadályt épít, más a versenyeken való részvételt, szállásokat, edzéseket szervezi.

Nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra is

György idén újabb sikereket szeretne elérni. Nagy lemaradása van a futás terén azokkal szemben, akik már gyerekkoruktól futnak, így kemény, kitartó edzések várnak rá, ami nagyon sok lemondással is jár. Napi két-három óra edzőtermi erősítésre van szüksége a felkészülési időszakban, és heti 100-120 kilométer futásra. Nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra is, mert szerinte

az ember csak kitűnő állapotban tud a felkészülésnél és a versenyeken is jól teljesíteni.

A fiatalember szerencséjének tartja, hogy munkájából adódóan úgy tudja szervezni a feladatait, hogy naponta többször is edz, sokszor egy-egy csapattársával, hogy még jobban motiválják egymást. Passzióját gyakran nehezen egyezteti össze a családi programokkal, így néha egy-egy sporteseményből családi programot szervez, ilyenkor fia, keresztfia és párja is részt vesz néhány versenyen, ugyanis a szervezők mindig kiépítenek gyerekeknek, és sportkedvelő felnőtteknek is pályát, szerveznek futamot.

- 2018 jól indult, ugyanis egy téli, szlovákiai versenyen sikerült a kvalifikáció a Spartan Race Európa-bajnokságra, így idén nyáron irány Franciaország! – tekint előre a kiváló sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!