Háromszor első

2018.07.19. 20:57

Gelencsér Róbert a vébére is fókuszál

Három aranyérmet szerzett a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-­bajnokságán a rutinos sportoló, Gelencsér Róbert.

Haraszti Gábor

Gelencsér Róbert (középen) nagyszerű élményekkel gazdagodott Fotó: a szervezők

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a nemzetközi szövetség az európai szerv­átültetett és művesekezelt társadalom legrangosabb eseményét, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát.

A nemzetközi versenynek egy héten át az olaszországi Cagliari adott otthont: 25 ország 350 versenyzője mérte össze felkészültségét, a magyar válogatott 44 szervátültetett sportolóból állt, akik korosztályos bontásban kilenc sportágban indultak (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás). A kontinensviadalon válogatottunk egyik legsikeresebb sportolója, a pápai Gelencsér Róbert is részt vett, aki harmadik európai versenyén a már megszokott atlétikai számokban indult. Róbert felkészülése jól sikerült, a verseny előtt egy héttel még a tatai edzőtáborban is volt lehetősége edzeni, így joggal bizakodhatott dobogós helyezésekben.

Gelencsér Róbert (középen) nagyszerű élményekkel gazdagodott Fotó: a szervezők

– A tervezetteknek megfelelően alakult az idei Európa-bajnokság, rutinosan, tudatosan készültem egész évben. A téli hónapokban az erősítéseken volt a hangsúly, amikor az időjárás kedvezőbbre fordult, több időt töltöttem az atlétikapályán. Az utazás előtt egy héttel lehetőségem nyílt a tatai edzőtáborban készülnöm – elevenítette fel a felkészülés pillanatait az atléta. – Igaz, hogy a repülőút Szardínia szigetére csak két óra volt, azonban a repülőtérről még öt órát kellett utaznunk busszal, amíg elértük Cagliarit. Egy hetünk volt még az atlétikaversenyek kezdetéig, ez idő alatt a más versenyszámokban induló csapattársainknak szurkoltunk, illetve felkerestük a helyi atlétikapályát, ahol ráhangolódtunk a ránk váró versenyekre.

Róbert síkfutásban, távolugrásban és súlylökésben mérette meg magát, és ahogy a korábbi világeseményeken, úgy itt is tagja volt a 4×100-as férfiváltónak.

– A verseny első napján délelőtt a 100 méteres síkfutásban indultam, ahol korosztályomban sikerült az első helyet megszereznem. Ez­után olasz szokáshoz híven három­órás szieszta következett, majd délután távolugrással és súlylökéssel folytattam a versenyzést. A távolugrásban első helynek örülhettem, míg súlylökésben második helyezett lettem. A második napon 200 méteren aranyérmet szereztem, a 4×100-as váltónk az angol csapat mögött pedig a második helyen ért célba. Külön élmény volt, hogy a záróvacsorán a színpadon adták át az érmet. A versenyek után két napom maradt még a hazautazásig. Ebből az egyiken nagyszerű ízelítőt kaptam a sziget fantasztikus világából. Hajóval elvittek egy csodálatos utazásra, ahol kristálytiszta vizet és fehér homokos tengerpartot fedezhettem fel. A hajón tradicionális ételeket szolgáltak fel.

A magyar csapat a nemzetek összesített pontversenyében az angolok mögött végül második lett. A szerv­átültetett sportolótól megtudtuk, pár héten keresztül úszást, kerékpározást, kirándulást tervez, majd alapozási időszakba kezd, hiszen jövőre Newcastle-­ben rendezik a szervátültetettek következő világbajnokságát, amin szeretné a lehető legjobb formában képviselni Magyarországot és Pápa városát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában