kemény munka és egyéni képzés

2019.08.14. 12:03

Új utak nyílhatnak a veszprémi és a hazai tehetségek előtt

Európa egyik legkiválóbb és legnagyobb utánpótlás nevelő akadémiájával lépett szerződésbe a Pannon Basketball Managment Kft. A Canarias Basketball Academy képzési rendszerével új utak nyílhatnak a veszprémi és akár a hazai tehetségek előtt is.

B. Virág Rita

20190814 Veszprém a veszprémi Pannon Basketball Management Kft. és a tenerifei Canarias Basketball Academy megállapodása. Naményi Miklós Pannon Basketball Management Kft. ügyvezető, Rob Orellana Canarias Basketball Academy vezérigazgató, Csorvási Levente PBM Kft sportigazgató, Arvidas Straupis CBA edző Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Pannon Basketball Managment Kft. ügyvezetője, Naményi Miklós elmondta, februárban keresték meg a Canarias Basketball Academyt (CBA), amely Európa egyik legkiválóbb utánpótlás képző akadémiája. A fél éves tárgyalásoknak hála, sikerült megállapodást kötni a Tenerife központú CBA-val, így Veszprémben nyílhat meg annak első közép-európai bázisa.

- A legfontosabbak számunkra a veszprémi gyerekek, helyi tehetségek, akik most a CBA képzési rendszere szerint fejlődhetnek, pallérozódhatnak. Ezen túl a hazai fiataloknak is lehetősége lesz bekapcsolódni a munkánkba – hangsúlyozta Naményi Miklós. – Úgy gondoljuk, semmiben sem különbek az amerikai, vagy mondjuk a spanyol gyerekek, mint a magyarok, csak ők más nevelést, képzést kapnak. Nálunk most lehetőség nyílik arra, hogy eszerint a képzés szerint fejlődjenek.

Rob Orellana, 2007-ben a recesszió idején alapította meg a CBA-t, amely túlélve a válságot, mára Spanyolország egyik legjobb utánpótlás akadémiájává nőtte ki magát.

Magasabb színvonalú képzési rendszert szeretnének megvalósítani Veszprémben
Fotó: Penovác Károly/Napló

- A 12 szezon alatt eddig 700 fiatal dolgozott nálunk U14-U18-as korosztályokban. A modellünk alapja a kemény munka és az egyéni képzés. Az idei szezont 19 olyan játékos kezdi meg a spanyol bajnokságban a különböző profi klubokban, akik nálunk tanultak. A világ más pontjain pedig 26 játékost tudunk felmutatni a bajnokságokban – hangsúlyozta.

Rob Orellana hozzátette, teljesen más, magasabb színvonalú képzési rendszert szeretnének megvalósítani Veszprémben, de nemcsak a magyar, hanem európai viszonylatban is.

A CBA-val kötött szerződés egyik feltétele az volt, hogy egyik edzőjük, főállásban dolgozzon Veszprémben. Arvydas Straupis 15 éven át profiskodott, de már tizenhárom éve edzőként tevékenykedik. A litván szakember a CBA egyik legkiválóbb edzője, aki most a helyi fiataloknak biztosít lehetőséget a fejlődésre. A tréner akár iskola előtt, és egész délután is tart gyakorlásokat, így egy-egy játékos akár havi negyven órában is edzhet.

Csorvási Levente, a Pannon Basketball Managment Kft. sportigazgatója arról beszélt, az a szakmai tudás, amit a tenerifei akadémia képvisel óriási kincs, a veszprémi fiataloknak pedig lehetőség, hogy fejlődni tudjanak.

- Szeretnénk egy olyan ösztöndíj rendszert kiépíteni, amelyet az Egyesült Államokban már sikerrel alkalmaznak. Vagyis, aki a mi akadémiánkon tanul, annak nem lesz gondja az iskolai képzéssel, a szállással, vagy az étkezéssel, mert ezt mind biztosítani tudjuk majd. Tehát, ha véletlenül nem lesz valakiből játékos, akkor is szakmát és nyelveket tanulhat. Ezen felül szeretnénk különböző külföldi túrákat tartani, ahol a srácok bepillantást nyerhetnek mondjuk egy-egy európai, vagy amerikai egyetemen zajló képzésbe is.

Arvyas Straupis szakvezető a CBA képzési rendszerébe nyújtott betekintést.

- A CBA célja nem az, hogy a gyerekek meccseket nyerjenek, hanem hogy az egyéni képességeiket fejlesszük, a labdavezetést, a passzolási készséget, a dobásaikat. Három csarnok áll rendelkezésünkre, ezen kívül egy saját funkcionális terem. Szóval minden adott ahhoz, hogy magas szintű, jó munkát végezzünk Veszprémben – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!