Minden focirajongó ünnepe

2021.06.14. 14:00

EB: Szakmai vezető, edző és játékos mondta el a véleményét a mieinkről

Holnap bemu­tatkozik a magyar válogatott a labdarúgó-Európa-­bajnokságon. A mieink Portugália ellen kezdenek, majd Franciaország és Németország lesz az ellenfelük az F jelű csoportban. Három szakértőt kérdeztünk, mit gondolnak a várható esélyekről.

B. Virág Rita, Horváth Gábor

Marco Rossi szövetségi kapitány remekül összerakta a magyar csapatot

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Artner Tamás, a VFC USE szakmai vezetője bizakodó, szerinte a magyar válogatott helyt fog állni nagynevű riválisaival szemben.

– A szövetségi kapitány, Marco Rossi a lehetőségeihez mérten a lehető legjobb keretet állította össze, és jó szisztéma szerint játszatja a csapatot. Nagyon bízom benne, hogy a gárda pontot tud szerezni, bár továbbjutási esélyeink finoman fogalmazva sem túl jók. Németország remek alakulat, az Eb egyik esélyese, Franciaország pedig fizikálisan emelkedik ki a mezőnyből. Talán Portugália az, amely ellen összejöhet egy döntetlen – vélekedett a szakember.

Artner Tamás elmondta, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt hiánya érzékenyen érinti a válogatottat, és nem nagyon lát olyan kvalitású játékost, aki pótolni tudná őket. Azonban az egységes csapat sok mindent képes ellensúlyozni.

– A mostani kontinensvetélkedőnek több esélyese is van. Francia-, Német- és Olaszországot érzem esélyesnek, de talán még Anglia is képes lehet a bravúrra, főleg annak tudatában, hogy a döntőt a Wembley-ben tartják – zárta gondolatait.

Varga Tünde, a Szilágyi DSE elnöke, labdarúgó és futsaledző, korábbi játékos azt hangsúlyozta, nagyon nehéz csoportba került Magyarország, olyan együttesek közé, amelyek az európai porondon egy magasabb kategóriát képviselnek.

– Épp ezért megtiszteltetés, hogy három ilyen neves alakulat ellen játszhatunk, óriási élmény a szurkolóknak. Szerintem az eredménytől függetlenül bízhatunk a tisztességes helytállásban – mondta.

A tréner úgy véli, Szoboszlai Dominik nélkül nehéz lesz, ő Sallai Rolanddal kreatív párost alkot, és a támadásbefejezéseknél is fontos szerepet játszott volna. Schön Szabolcs a felkészülési mérkőzéseken nagyszerű benyomást tett az edzőre, a támadó az újdonság erejével hathat. Kiemelte még Szalai Ádám vezérszerepét, akinek helyét néhányan vitatják a válogatottban, azonban a csatár igazi vezető, aki összefogja társait és képes belehajszolni őket a sikerbe. A védelem Szalai Attilával és Willi Orbánnal a tengelyben szerinte rendkívül stabil, ami megnehezíti majd az ellenfelek dolgát.

Varga Tünde már másfél éve megvette a jegyet az Európa-bajnokságra, a helyszínen szurkol majd a mieinknek Portugália ellen. Úgy fogalmazott, az Eb minden futballrajongó ünnepe, és ebből ő sem szeretne kimaradni.

– Úgy néz ki, hogy ez a csapat nagyon együtt van – mondta a magyar nemzeti együttesről Heffler Tibor, az NB II.-es FC Ajka csapatkapitánya.

A kétszeres válogatott hátvéd úgy véli, hogy remek brigádot sikerült összerakni, és a mieink alaposan felkészültek a kontinenstornára. Az eredményesség kérdése – tekintve a riválisok erejét – már más tészta.

Marco Rossi szövetségi kapitány remekül összerakta a magyar csapatot Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Fontos, hogy rendkívül pozitív és felfokozott a hangulat. A csapat hazai pályán szerepel a portugálok és a franciák ellen, nézők előtt, különösebb teher nélkül. Mindezek akár az eredményességet tekintve is számíthatnak. Persze rettentő nehéz dolgunk lesz, de kíváncsian várom a mérkőzéseket – fogalmazott az előző szezonban remeklő, története legjobb eredményét elérve NB II.-es ötödik FC Ajka egyik vezéregyénisége.

Heffler Tibor kiemelte a szurkolók fontosságát, elmondta: nagyon rossz zárt kapus, hangulattalan találkozókon pályára lépni. Az elmúlt hónapokban sokszor volt részük ilyenben a futballistáknak, hozzátette: ők is nagyon örültek, amikor az idény végén visszatérhettek a drukkerek a lelátókra.

A remek labdarúgó elárulta, a magyar válogatotton kívül nem szorít különösebben senkinek az Eb-n, nem szurkoló típus, inkább szakmai szemmel nézi a meccseket. Úgy gondolja, hogy talán Németország, Belgium és Portugália érhet oda a legjobbak közé, persze azért még akad jó pár olyan együttes, amely a fentieket képes megszorongatni, vagy akár két vállra fektetni.

A mieink holnap kezdik szereplésüket a kontinenstornán, kedden 18 órai kezdettel a címvédő Portugália lesz az ellenfelünk a Puskás Arénában. Szombaton a világbajnok franciák ellen lépünk pályára ugyancsak Budapesten, jövő szerdán pedig Németország vár ránk. Utóbbi találkozót, a csoportkör utolsó fordulójában Münchenben rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában