Gyönyörű idényt zárt a Balatonfüredi FC csapata

Utólag visszanézve, gyönyörű volt az idény. Edzői pályafutásom egyik legszebb élménye. Ezek Borgulya István, a labdarúgó NB III Nyugati-csoportjában szereplő Balatonfüredi FC mesterének szavai.

Juhász-Léhi István

Borgulya István, a Balatonfüredi FC vezetőedzője szereti a kihívásokat

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ennyire nehéz dolog nem volt eddig a munkámban! Volt már, hogy tartottam bent csapatot, de ott ekkora lemaradásunk nem volt – mondta a végül a 11. helyre, 52 ponttal érő csapat edzője. Hogy hitt-e benne?

– Természetesen hittem, ráadásul szeretem a kihívásokat. Egy csapattal úgy jó készülni, ha van valami komoly cél. Ez egy kicsit lehetetlennek tűnt, de még jobban feldobott. Az első edzés, amit láttam, egyértelműen azt sugallta, hogy több van a gárdában.

Mégis: azon a késő nyári napon Borgulya Istvánt a füredi közeg összességében győzte meg, amikor elvállalta a lehetetlennek tetsző küldetést. Csákvári Tamás elnök, a játékosok, a stadion. Tetszett neki.

Az edző elárulta, végig hitt az NB III-as tagságban, ám amikor elkezdték befogni a riválisokat, jöttek az eredmények, a srácok elkapták a fonalat, akkor lett egyértelmű számára: nem eshetnek ki.

– Amikor pedig decemberben el is kerültünk a kieső helyről, tudtam, hogy meglehet – fogalmazott.

Borgulya István nem a defenzív futball híve, a gólokat szereti. A támadásokat. Megkérdeztem: a vége felé nem fordult-e meg a fejében, hogy nyugalomra inti csapatát?

– Ami megy és jól működik, azt nem szerettem volna visszafogni – felelte. – Amúgy sem vagyok az a fajta, aki visszafogja a dolgokat. Huszonnyolc meccsen 66 gólt rúgtunk. Volt olyan meccsünk, amikor 3-0-ra vezettünk a 89. percben, de kiabáltam a kapussal, hogy menjen a labdáért.

Amúgy nyugodt a találkozókon. Ideges akkor szokott lenni, ha megbeszél a csapattal valamit, és például az egyik játékosa nem a taktikát valósítja meg. Csak akkor. Ha kimarad egy helyzet, akkor nem jellemző rá a nagy hang. Ő is focizott, tudja, hogy ez benne van.

A bentmaradás abszolút csapatmunka volt, jegyeztem meg. Szerinte is, ő sem szeretett volna kiemelni senkit és nem azért, mert ne lettek volna nagyszerű egyéni teljesítmények, hanem mert ő is a csapat egészére gondol. Mindenki mindent beletett, ám azért kéri, hogy Palkovics István asszisztens, erőnléti edző és Kiss Norbert kapusedző nevét írjam le.

– Az öltözőben az idősebb játékosok rendben tartották a dolgokat, és van egy nagyszerű csapatkapitányom, aki mind az öltözőben, mind a pályán kézben tartotta a dolgokat – mondta.

Most a bentmaradás volt a cél. Mi lehet a következő szezonra?

– A szezon után leültem a fiúkkal, és megkérdeztem: kinek milyen tervei vannak? Ki marad? Kinek van jobb ajánlata? Örömmel mondom, mindenki maradni szeretne – fogalmazott a BFC edzője. – Sok játékosom reméli, hogy nem a bentmaradásért fogunk küzdeni a 2021/22-es szezonban. Láttam rajtuk, hogy ki vannak éhezve a sikerre, minél előrébb szeretnének végezni. Mondjuk az első hatban. Ez nagyon jó! Erősítés? Jó lenne, már csak azért is, mert biztos lesz néhány játékos, aki, mivel kevesebb lehetőséget kapott, elmegy. A helyükre mindenképpen igazolnunk kell, és ezen felül is fel kellene tölteni a keretet 18-19 fősre. Olyanokra van szükségünk, akiket bármikor harcba lehet küldeni.

A pihenés hetei jönnek, a felkészülés június 28-án kezdődik a csapat számára. Öt hete lesz Borgulya Istvánnak és csapatának, hogy minél jobban felkészüljenek. Az edző közben játékosokkal tárgyal majd a tervek szerint, és természetesen nézi az Európa-bajnokságot.

Csákvári Tamás elnökhöz fordulok: ő a vége felé, az Érd elleni meccs lefújásakor lett nyugodt a bennmaradás kapcsán.

– Mi nem ismertük tavaly őszig egymást Pistával, akinek nagyon jó referenciái voltak – mondta a Naplónak. – Kész anyagból kellett úgymond főznie, de úgy tűnik, működött.

A BFC elnökét az gondolkodtatta el, hogy a bajnokság első tíz fordulójában ez a csapat miként tudta teljesen más arcát mutatni.

– A következő 28 játéknapon pedig a bajnokság egyik kellemes színfoltjai lettünk – fogalmazott Csákvári Tamás. – Nem nyögvenyelős 1-0-ákat játszottunk, hanem leginkább két-, három gólos találkozókon meccseltünk.

Az elnök a jövőről szólva elmondta: a jelenlegi csapatot szeretnék együtt tartani, de el kell fogadni, hogy nekik is lettek kelendőbb játékosaik, akiket nem egyszer magasabb osztályból is keresnek. Szeretné, ha maradnának, de a hiányposztokra is igazolnának.

– Célünk egy, a mezőny első harmadában végző együttes kialakítása – tudtuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!