Tizennyolc érmet szereztek

2024.01.22. 11:25

Azeriekkel, németekkel, norvégokkal „verekedtek” a veszprémiek

Nagy nemzetközi szumóversenynek adott otthont Érd, amelyen a gyermek és U12 korosztályok számára országos bajnokságot (ob), az U15, U18, U21 és felnőtt korosztályokban pedig Európa- és világversenyekre válogató viadalokat rendeztek.

Horváth Gábor

A Centum SE csapata sikeresen szerepelt Érden, mindenki kihozta magából a maximumot

Fotó: Centrum SE

Az eseményen részt vevő Centrum SE beszámolójából kiderül, hogy remek egyéni teljesítményekkel indították az évet a veszprémi sportolók, pedig a felkészülést több tényező nehezítette.

– Három sportolónkat leszámítva mindenki korosztályt váltott. Ez önmagában normális dolog, más sportágakban viszonylag egyszerű is kezelni. Az első évben a korosztályában újonc az adott versenyző, a másodikban pedig másodéves, azaz öreg. Az első évben megalapozza magát, fejlődik technikailag, erősödik fizikálisan, a második évben pedig learatja az első év befektetését, azaz, ha jól dolgozott, sorban nyeri a versenyeket. Ez azonban a szumóbirkózásban nem így van. Itt egy korosztály négy évet ölel fel, tehát előfordulhat, hogy egy versenyző akár négy évvel idősebb ellenféllel találja szemben magát. Ez bizony hatalmas különbség mind fizikálisan, mind szellemi síkon – mondta el Janku Ferenc, a csapat edzője.

– Az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a korosztályváltás sokszor súlycsoport-módosítással jár. Ilyenkor nem a versenyző lesz nehezebb vagy könnyebb, hanem a súlycsoport kiírása változik, így vagy fogyasztani kell, vagy bevállalni az akár tízkilós különbséget is. Ez fiatal versenyzőknél nagyon sok. Ráadásul a január közepi időpont versenyrendezésre nagyon korai, hiszen ilyenkor még leginkább alapozással foglalkoznak a csapatok, továbbá egy nemzetközi kiírású verseny egy korosztályt és esetleg súlycsoportot is váltó fiatalnak egyszerre még inkább nagy kihívást jelent – folytatta Janku Ferenc, aki az eredményekkel kapcsolatban elárulta: mindezek ellenére mindenki kihozta magából a maximumot, összesen 18 érmet szereztek versenyzőik, amelyből 6 arany-, 5 ezüst- és 7 bronzérem. Ez kiegyensúlyozott teljesítmény, amiért nagyon büszke vagyok a csapatra – tette hozzá.

A 12 év alattiak és az U12-es korosztály országos bajnokságán Vass Lara, Szalai Ágnes és Pálinkás Gábor első helyen végzett, Csejtei Kincső második helyezett lett, míg Takó András harmadik helyen zárta a versenyt. Szalai Áginak öt ellenfélből két brandenburgi is került a csoportjába, akikkel nagyot küzdött, míg Csejtei Kincső cottbusi ellenfelét győzte le könnyedén.

Vass Lara országos bajnoki címet szerzett
Fotó: Centrum SE

A nemzetközi válogatóversenyen hatalmas küzdelmek zajlottak. U15-ben Csejtei Zoárd az azeri Musayevtől kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Szalay Adriánnak nyolc ellenfélen kellett átverekednie magát szó szerint, azonban a német színekben induló, sikeres judós múlttal rendelkező tadzsikisztáni Abdurazok Kurbanov útját állta, így ő is ezüstéremmel zárt.

Mire az U18-as korosztály következett, a hangulat a tetőfokára hágott. Versenyzőink szerencsére fel tudták venni a fordulatot és sikeresen helytálltak. A 70 kilogrammosoknál 12 fő indult, ennek a fele külföldi (azeri, lengyel, német és más nemzetek képviselője) volt. Itt Jámbor Levente a második fordulóban egy vitatható mérkőzésen kikapott, ami úgy felbosszantotta, hogy szó szerint végigviharzott a mezőnyön, ezzel a harmadik helyen zárt.

A 80 kilogrammosok között Jámbor Kristóf minden mérkőzése küzdelmekkel teli volt. A döntő mérkőzés a norvég Valle ellen inkább hasonlított egy ökölvívó-mérkőzésre, mintsem szumóra. Mivel Kristóf számított ellenfele keménykedésére, kiválóan összerakott taktikával végül sikeresen legyőzte őt, megszerezve ezzel az első helyet.

90 kilogrammban Kék Milán a német Brosowitz ellen döntőzött, amelynek során előbb annak ütéseit semlegesítette, majd határozott mozdulattal kipenderítette őt a küzdőtérről, megszerezve ezzel az aranyérmet.

Kék Milán német ellenfelet győzött le a döntőben
Fotó: Centrum SE

További eredmények, I. hely: Jámbor Kristóf (U21). II. hely: Huszár Regina és Csóti Zétény (U21). III. hely: Takó Levente, Tárai Vilmos (U15), Huszár Regina (U18), Kovács Gergő és Laczkó Benedek (felnőtt). V. hely: Laczkó Benedek (Open).

A veszprémi birkózók a Cholnoky-lakótelepen működő Centrum SE Küzdősport Központban edzenek, ide várják a hagyományos és a japán birkózás iránt érdeklődőket 6-tól 50 éves korig. Jelentkezni a helyszínen lehet edzésidőben, hétfőtől péntekig 17 és 18 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!