Hétvége

2011.05.07. 11:50

Háromnapos lovas ünnep Pápán

Lovas nemzetnek talán már nem mondhatjuk magunkat, mégis több híres lófajtát, számos kiváló versenylovat adtunk a világnak. Pápán a lótartásnak a múltban gyökerező hagyományai vannak, a város rendelkezik lovas iskolával, lovas klubbal, huszáregyesülettel, és szakképző iskolájában lótenyésztőket is képez.

Nagy Imre

Minden együtt állt tehát egy háromnapos lovas ünnep megszervezéséhez, amit ezen a hétvégén bonyolítottak le a városszéli lovas pályán. A pénteki nap a gyerekeké volt, az érkező csoportok ízelítőt kaptak a következő napok történéseiből, de simogathattak állatokat és kipróbálhatták, milyen érzés a ló hátáról szemlélni a világot. Szombaton kezdődtek a díjugrató versenyek, amikre a Dunántúl versenyzői nevezhettek be többféle kategóriában.

 



A versenyek szünetében számos show-elem tette emlékezetessé a rendezvényt. Fogatbemutató, díjugrató staféta, táncház és musical-előadás, agarász- és solymász bemutató, íjász- és huszártábor szórakoztatta a nem kevés számú érdeklődőt. Kuriózumként máglyák és fáklyák fényénél éjszakai lovas programot is rendeztek, ennek egyik elemével Sándor Móric grófra, az ördöglovasra emlékeztek, másik felében Pintér Tibor komáromi lovas színháza mutatkozott be.

A gyerekek ügyességét is próbára tették, hiszen mindkét hétvégi napon malacfogó versenyen mérhették össze ügyességüket, és aki köztük a legjobbnak bizonyult, jutalmul hazavihette a malackát. Szinte felsorolni sem lehet a változatos programok hadát, amit mindkét napon vásár is kísért.  Itt  a méztől a lószerszámig, a jófajta téti pálinkától a noszlopi savanyúságokon, finom étkeken át a Somló nemes nedűiig minden kapható volt. Valamit megérezhettek az idelátogatók ló és lovasa - nem ritkán érzelmeken is alapuló - ősi kapcsolatából, visszapillanthattak a múltba, gyönyörű állatokat láthattak, és a bátrabbak fel is ülhettek rájuk. Mert ahogyan a pápai lovasok mondják: a ló hátán van a földi mennyország.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!