Ez a legnehezebb férfikor

2018.03.10. 09:30

Aranyosi Péter negyvenhat évesen már visszavenne a tempóból

Aranyosi Péter humoristával a veszprémi hangvillás fellépése előtt beszélgettem - tegeződve, hiszen az unokabátyám.

Juhász-Léhi István

Aranyosi Péter - így a negyvenes éveinek közepén - visszafogna kicsit a tempóból, de a WC-nek hála, otthonosan mozog az autózás világában Fotó: Juhász-Léhi István

Ha azt mondom, Veszprém?

- A Veszprémi vár, Gizella, István király és Imre herceg azonnal beugrik mint történelem szakos tanárnak. De beugrik az is, hogy itt van a világ egyik legjobb kézilabdacsapata. Ötezren járnak meccsre egy 60 ezres városban, na az komoly. Igaz, ahogy tudom, a Bajnokok Ligája-meccsekre Miskolcról is jönnek szurkolók. Nekem ugyanez a diósgyőri labdarúgócsapat, ami több mint egy klub.

Más-e a dunántúli közönség, mint a tiszántúli?

- Nem más. Egyszerűen van, fogalmazzunk úgy, hogy ilyen és olyan közönség az egész országban. Nem a Borsodi Homályos történetét értik jobban vagy rosszabbul, mindössze van, ahol visszafogottabb a közönség.

Aranyosi Péter – így a negyvenes éveinek közepén – visszafogna kicsit a tempóból, de a WC-nek hála, otthonosan mozog az autózás világában Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A Borsodi Homályos második éve fut, ám a szülővárosod közönsége nem láthatta.

- Körbelőttem Miskolcot, több megyei településen felléptem már vele. Az idei terveim egyébként nem változtak: az önálló esetemet viszem körbe az országban, csakúgy, mint a Dombovári Pistával és Badár Sanyival közös esteket. Talán nem mondtam még sehol, de Miskolcon a sportcsarnokban szeretném bemutatni a Homályost, de az is csak egy állomás, a veszprémi közönség előtt is ugyanazzal a hevülettel és szenvedéllyel fogok fellépni, mint akár Debrecenben vagy Miskolcon. Nincs, nem is lehet különbség!

Készül-e az új önálló est?

- Az új önálló estem munkacíme: Mesteremberek. Érzésem szerint két év még kell hozzá, hogy egyben legyen. Az is egy erősen szocioanyag lesz, ugyanakkor sokkal szétszórtabb, mint a korábbiak. Minden olyan ember benne lesz az öcsém temetkezési vállalkozóitól kezdve a kőműveseimen át az orvosokig, akikkel találkoztam.

Tavaly megkaptad a Karinthy-gyűrűt. Változott-e valami?

- Azóta nem nagyon tudok visszamondani fellépéseket... Hozzáteszem: szép volt az a nyár!

Mondtad, hogy időről időre kiveszel napokat, heteket. Működik így a pihenés?

- Már az is nagy dolog, hogy nem arra kell koncentrálni délben, hogy 3 órakor el kell indulnom valahová, és mondjuk el tudok menni a feleségemmel moziba. Persze az agy akkor sem áll le, de jó néha, ha nem kell hat órát utazni, majd két órát fellépni.

Mi a feladata egy 40-es éveinek a közepén járó férfinak?

- Érdekes kérdés, mert a napokban kellett írnom előszót egy könyvhöz, ami pont erről szól, a férfiak valamiféle válságáról. Az egyik felünk meghal, magányossá válik, a másik lecsúszik a lejtőn, a harmadik pedig tartja magát a víz felett. Ez a legnehezebb férfikor, közel az ötvenhez. Azt gondolod, hogy mindened megvan minden tekintetben, ám akkor jönnek a gondok – például prosztatavizsgálat és béltükrözés formájában. És az csak felszín! Ilyenkor kellene nagyon okosnak lenni, ám mivel még nem voltam 46 éves, ezért nem tudom, merre, viszont visszaveszek a fellépésekből.

Vannak olyan kollégáid, akik tévéznek, rádióznak, színészkednek, írnak. Te mit próbálnál ki?

- A lustaságom, másrészt a rengeteg belefektetett energia miatt félek, s amíg ennyire le vagyok terhelve, nem merek belevágni másba.

Nem tudom, mennyien tudják, de szeretsz üzletekben, bevásárlóközpontokban nézelődni, és kedveled az autókat.

- Nagyon szeretek jönni-menni a boltokban. Az pedig, hogy vállalhatón képben vagyok az autóipar kapcsán, az kizárólag a WC-nek köszönhető. Hegyekben állnak nálunk az autós újságok és a történelmi magazinok. Egyszerűen érdekel! Az, hogy merre tart ez az iparág, az, hogy milyen motorok vannak. Szeretem nézni az új autókat, ám én nem a szuper járművekre gerjedek, hiszen sokkal inkább bejön egy új Skoda...

Amióta teheted, rendre nekivágsz Európának, a világnak. Merre jártál mostanában?

- Minden évben elmegyünk egy nagy kirándulásra január végétől. Idén Dubajban és Indiában voltam Badár Sanyival. Elképesztő a kontraszt! De tavaly ősszel sikerült néhány napot Cataniában töltenünk, és eljutottam Berlinbe, egy Madness-koncertre is. Semmi flanc: fapados járat, vállalható szálloda, tömegközlekedés. Ami sokadszorra is megdöbbent, az Barcelona szépsége és Berlin szervezettsége. Érdekes, de először fordult velem elő az utazásaim kapcsán, hogy nem mennék vissza: Dubajba a lelketlensége, Indiába a rendetlensége miatt.

RAJONGÓ

Aranyosi Péter György Karinthy-gyűrűs humorista Miskolcon született 1972-ben. A Dumaszínház tagja, a Showder Klub egyik állandó fellépője. Tanulmányait a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán végezte, majd a Rádiókabaré munkatársa lett, később az Esti Showderhez került, a műsor indulásakor a Design Center rovat felelőseként dolgozott. A Godot Dumaszínházban kezdte meg fellépéseit. Nős, két gyermek édesapja. Nagy rajongója a tankoknak és a DVTK-nak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!