Hétvége

2010.11.19. 16:04

Relatív örömöt jelent csak a díj - Kálomista Gábor és a Cozma-film

Relatív örömöt érez a Cozma-filmmel elért siker után. Rendezőként pályafutása legnagyszerűbb díját nyerte el, Veszprém-drukkerként viszont vérzik a szíve, hogy létrejöhetett a Szíven szúrt ország fikciós dokumentumfilm. Kálomista Gábor filmrendező, producer elmondta, már készíti a második részt is.

B. Virág Rita

A Szíven szúrt ország című alkotás, a 2009. február 8-án meggyilkolt veszprémi kézilabdázónak, Marian Cozmának emléket állító fikciós dokumentumfilm csapatsport kategóriában a közelmúltban elnyerte a 28. Federation Internationale Cinema Television Sportifs milánói filmfesztivál fődíját. Százhárom ország nevezésével, öt kontinens 14 országában tartottak válogatót, hogy kiválasszák azt a 150 filmet, ami részt vehetett a nívós sportfilmfesztiválon. Végül 16 alkotás került a döntőbe, ezt követően pedig hét kategóriában hirdettek győztest.

- Úgy fogalmaznék, hogy relatív örömöt érzek ezzel a díjjal kapcsolatban. Ha filmes szemmel nézem az esetet, boldog vagyok, mert az elismerés azt mutatja, tisztességesen elkészítettük ezt a mozit, érdekes és mindenkit megmozgató témát dolgoztunk fel. Ugyanakkor nagyon szomorú vagyok, hogy kedvenc csapatommal ilyen borzalmas tragédia megtörténhetett és ilyen körülmények után kellett eddigi pályafutásom egyik legfontosabb filmjét elkészítenem - fogalmazott Kálomista Gábor, a Szíven szúrt ország egyik rendezője. A producer elmondta, a film elkészítése óta még szorosabb lett kapcsolata az MKB Veszprém férfi kézilabda-együttes vezetőivel, játékosaival, és mindenki üdvözölte a szándékot, miszerint elkészítik a második részt is.

- A Szíven szúrt ország bemutatja a sport igazi erejét, miként tud ilyen szörnyűség után is összetartani embereket. A második részben viszont már a magyar igazságszolgáltatást vesszük górcső alá. Szeretnénk bemutatni, milyen erővel bír, ezért a jelenleg is zajló tárgyalások alatt is jelen vagyunk, közben persze a csapat életét is követjük, és minden, az üggyel kapcsolatos eddig nem közölt érdekességet is igyekszünk felderíteni.

Nemcsak a készülő második rész, hanem más okok miatt is roppant mozgalmas napokat tudhat maga mögött Kálomista Gábor. Egy fesztiválról, Los Angelesből hazatérve jelölték a Duna Televízió elnökének, azonban a médiatanács nem szavazott neki kétharmados többséget. Az egyik népszerű internetes hírportál ezt úgy kommentálta, kamujelölteket indítottak az első körben, s majd csak a második fordulóban derülnek ki a valódi vezetők nevei. Nos, Kálomista Gábor neve a második körben is feltűnt, akkor a Magyar Televízió elnöki posztjára nevezték, ám végül ellenfele, Medveczky Balázs lett a befutó.

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bármilyen közszolgálati médiumnál szóba kerülhetett a nevem. Az internetes portál kamujelöltjeire pedig csak úgy reagálnék, hogy ez a médium legtöbbször csak feltételezéseken alapuló híreket közöl. Úgy gondolom, a médiatanács kellő körültekintéssel választotta ki a lehetséges vezetőket.

Kálomista Gábor hozzátette, egyáltalán nem csalódott, nincs elkeseredve.

- Az új médiatörvény végre átláthatóvá teszi a most igen kusza viszonyokat. Szerintem új élet kezdődhet, hiszen tisztán láthatjuk, ki mit csinál, mi a pontos feladata és mennyi pénzből gazdálkodhat. Eddig a közszolgálati médiumok egymással szembe mentek, most végre okos konszenzusra lépnek. Ettől kezdve nincsenek bebetonozott pozíciók, csak a teljesítmény számít majd.

Arra a kérdésre, ha szerinte nincsenek bebetonozott pozíciók, mégis miként lehetséges, hogy a médiahatóság elnöke, Szalay Annamária több mint két cikluson átívelő, kilenc évre szóló kinevezést kapott, Kálomista Gábor azt válaszolta, a hosszú távú építkezés csakis így lehetséges.

- Mivel a média minden szinten egyre bővül, egyre nagyobb szerepet kap, ezért kormányzati ciklusokon átívelő, hosszú távú és számonkérhe-tő tervekkel, feladatokkal lehet csak irányítani, felügyelni. Ez Nyugat-Európában is működő program. Abban, hogy ez a munka épp Szalay Annamáriát találta meg, nem látok semmi kivetnivalót.

Kálomista Gábor zárásként elárulta, a hétvégén Svédországba utazik kedvenc csapatával, hiszen az MKB Veszprém KC a Sävehof gárdájával mérkőzik meg a Bajnokok Ligájában, és a találkozót szeretné élőben megtekinteni.

- Szerintem a Veszprém megnyeri a csoportját és meg sem áll a Final Fourig. A csapat a lehető legjobb kezekben van Mocsai Lajos személyében. Egyébként már meg is vettem a jegyeket a négyes döntőre, és biztos vagyok benne, hogy nem kidobott pénz a belépőkre költött összeg, mert a Veszprém bejut a legjobb négy közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!